Ha fűszer van, minden van! Kis túlzással igaz persze ez a kijelentés, de a tegnapi ebédünk a hűtőtakarítás jegyében tényleg kvázi a semmiből készült. Holnap elutazunk, ilyenkor a hűtőben általában fotózásból maradt ez-az található, ezek egyik jellemzője a mindből egy kevés, a másik pedig az, hogy zömük egyáltalán nem passzol össze. :) A fűszeres kosaram viszont mindig tele van, karakteres ízekkel pedig a legegyszerűbb összetevő is csodás lesz.
Hozzávalók:
A pitákhoz (3 nagyobb darabhoz):
25 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
fél csomag instant élesztő
1 kávéskanál só
3 evőkanál olívaolaj
1,5 dl langyos víz
egész római kömény a szóráshoz
A fasírtokhoz (9-10 darabhoz):
20 dkg zellergumó (tisztítva mérve)
10 dkg sárgarépa (tisztítva mérve)
só
1 evőkanál olívaolaj
1 fej vöröshagyma
mogyorónyi friss gyömbér megtisztítva
korma curry és kurkuma
2 tojás
szezámpehely (gm)
A pitákhoz a lisztben elkeverjük az élesztőt, a sót és az olívaolajat. Apránként hozzácsorgatjuk a vizet, összegyúrjuk, megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, 3 részre osztjuk, kézzel laposabb lepényekké nyújtjuk-húzzuk. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük, és még negyedórát kelesztjük. Ezután a tetejüket lekenjük vízzel, megszórjuk római köménnyel, és 220 fokra előmelegített sütőben (vastagságtól függően) 10-12 perc alatt készre sütjük. Tálalásig letakarjuk konyharuhával.
A fasírtokhoz a megtisztított zöldségeket felkockázzuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. Közben egy serpenyőben felhevítjük az olajat, és a megtisztított, felaprított vöröshagymát megpároljuk rajta. Hozzáadjuk az apróra vágott gyömbért, majd rászórunk egy teáskanálnyi korma curryport és egy késhegynyi kurkumát. Alaposan összekeverjük, hogy a fűszerek aromái jól kioldódjanak, majd lehúzzuk a tűzről.
A puha zöldségeket leszűrjük, hagyjuk legalább langyosra hűlni. Ezután késes aprítóba tesszük a fűszeres hagymával, összetörjük (nem kell teljesen homogénnek lennie). Hozzákeverjük a tojásokat és annyi szezámpelyhet, hogy ne túl kemény, de formázható keveréket kapjunk. (A szezámpehely liszttel, gluténmentes alternatív lisztekkel vagy akár őrölt olajos magvakkal is kiváltható.) Benedvesített kézzel laposabb fasírtokat formázunk a masszából, sütőpapírral bélelt sütőlemezre sorakoztatjuk őket, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük.
A fasírtokat és a pitákat snidlinges cottage cheese-zel tálaltam.
Kerámiák a posztban: Keramihacker