Nagyon őszies recept jön almával, szilvával, fahéjjal, sőt még a tavaly készült birsalmasajtból is kockáztam a sütibe egy marékkal. A tészta száraz hozzávalói teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt és zabpehely, ezúttal olajos magvak nem kerültek bele, de pirított, őrölt vagy durvára tört dióval, mandulával vagy törökmogyoróval is el tudnám képzelni.
Hozzávalók (egy közepes méretű formához):
3 (túl)érett banán
3 nagy tojás
fél dl olaj (semleges ízű)
8 dkg nádcukor
1 vaníliarúd kikapargatott magjai
1 kávéskanál őrölt fahéj
2 nagyobb alma
kb. 10 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
5 dkg zabpehely
1 csapott teáskanál sütőpor
15 dkg szilva
1 kis darabka birsalmasajt
A megpucolt banánokat késes aprítóban pürésítjük, hozzáadjuk a tojásokat, az olajat, a nádcukrot, a vaníliát és a fahéjat. Az almákat meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn az előbbiekhez reszeljük (külön kinyomkodni nem szükséges). A lisztben elkeverjük a zabpelyhet és a sütőport, majd a száraz hozzávalókat összekeverjük a banános keverékkel. (A liszthez azért írtam kb.-i mennyiséget, mert a tojások mérete és az almák nedvességtartalma kissé eltérő lehet. A lényeg annyi, hogy sűrű, krémes masszát kapjatok.) A szilvákat megmossuk, kimagozzuk, felkockázzuk, a birsalmasajtot apró darabokra vágjuk. A tésztához forgatjuk.
A masszát közepes méretű, sütőpapírral bélelt formába simítjuk. 180 fokos sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük, a sütési idő vége felé tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült-e. Teljes hűlés után szeleteljük fel.
A stylinghoz Pastel Handmade Ceramics kerámiákat használtam.