Csigó Zita gasztroblogja

Sütőtökös gofri

gluténmentes recept

2018. október 06. - Csigó Zita

Gluténmentes, de a tejet semleges ízű növényi tejre (pl. rizstejre) cserélve rögtön laktózmentessé tehető recept. És egyébként is szuper jó kis semleges ízvilágú (a töktől persze kicsit édeskés) alap gofri, ezért ismét arra biztatlak benneteket, hogy kedvetek szerint variáljátok! A posztban mutatok 3 finom toppingot, így ezúttal a tésztába nem tettem extra fűszert. De készítettem már finomra aprított zsályával sütve, pirított baconnel a tetején vagy például egy csapott teáskanálnyi garam masalával a tésztájában. Ha pedig az édes verzióra szavaztok, a sütőtök még mindig jóban van a fahéjjal, a kardamommal vagy a csillagánizzsal. Tetejére meg jöhet párolt mazsolás alma dióval, és ha kókusztejet használtok, semmi szükség hozzáadott cukorra. A lehetőségek száma végtelen, süssétek az őszi-téli szezonban!

2018_10_06_011645.jpg

2018_10_06_011629.jpg

desktop197.jpg

2018_10_06_011647.jpg

Hozzávalók (8 darabhoz):

20 dkg sütőtök (hámozva, magozva mérve)

3 tojás

só, őrölt fekete bors

15 dkg rizsliszt

kb. 2,5-3 dl tej/növényi tej

kevés olaj a gofrisütőhöz

A sütőtököt felkockázzuk, majd kiterítjük egy sütőpapírral bélelt tepsiben. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt puhára sütjük. Félretesszük hűlni.

A sütőtökkockákat késes aprítóba tesszük. Hozzáadjuk a tojásokat és a fűszereket, összetörjük. Beleforgatjuk a rizslisztet, majd simára keverjük először 2,5 dl tejjel. Ha túl sűrű, még egy kevés tejjel hígítjuk.

A masszából olajjal vékonyan kikent gofrisütőben (csak az első adag előtt szoktam kiolajozni) 8 gofrit sütünk.

Toppingok:

Avokádó+füstölt hal (pl. lazac vagy tőkehalfilé)

Egy adaghoz (2 gofri) 1 érett avokádóra és kb. 2 dkg halra van szükség. Az avokádót megpucoljuk, villával darabosra törjük, kevés lime-lével ízesítjük. A gofrikra pakoljuk, rátesszük a lecsepegtetett, összetépkedett halat, kaporral (vagy korianderrel) ízesítjük.

Görög joghurt+olajbogyó+újhagyma

Egy adaghoz 10 dkg görög joghurtot kevés sóval kikeverünk. A gofrikra halmozzuk, újhagyma és lecsepegtetett, felkarikázott fekete olajbogyó kerül még rá.

Bacon+csilis camembert

Egy adaghoz kb. 5 dkg kockázott bacont egy serpenyőben, saját zsírján átsütünk. A sajtot (3-4 dkg-ot) vékony szeletekre vágjuk, és a baconnel együtt a gofrikra pakoljuk.

desktop198.jpg

2018_10_06_011626.jpg

2018_10_06_011628.jpg

A stylinghoz Pastel Handmade Ceramics tányérokat használtam. 

süti beállítások módosítása