Gluténmentes, de a tejet semleges ízű növényi tejre (pl. rizstejre) cserélve rögtön laktózmentessé tehető recept. És egyébként is szuper jó kis semleges ízvilágú (a töktől persze kicsit édeskés) alap gofri, ezért ismét arra biztatlak benneteket, hogy kedvetek szerint variáljátok! A posztban mutatok 3 finom toppingot, így ezúttal a tésztába nem tettem extra fűszert. De készítettem már finomra aprított zsályával sütve, pirított baconnel a tetején vagy például egy csapott teáskanálnyi garam masalával a tésztájában. Ha pedig az édes verzióra szavaztok, a sütőtök még mindig jóban van a fahéjjal, a kardamommal vagy a csillagánizzsal. Tetejére meg jöhet párolt mazsolás alma dióval, és ha kókusztejet használtok, semmi szükség hozzáadott cukorra. A lehetőségek száma végtelen, süssétek az őszi-téli szezonban!
Hozzávalók (8 darabhoz):
20 dkg sütőtök (hámozva, magozva mérve)
3 tojás
só, őrölt fekete bors
15 dkg rizsliszt
kb. 2,5-3 dl tej/növényi tej
kevés olaj a gofrisütőhöz
A sütőtököt felkockázzuk, majd kiterítjük egy sütőpapírral bélelt tepsiben. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt puhára sütjük. Félretesszük hűlni.
A sütőtökkockákat késes aprítóba tesszük. Hozzáadjuk a tojásokat és a fűszereket, összetörjük. Beleforgatjuk a rizslisztet, majd simára keverjük először 2,5 dl tejjel. Ha túl sűrű, még egy kevés tejjel hígítjuk.
A masszából olajjal vékonyan kikent gofrisütőben (csak az első adag előtt szoktam kiolajozni) 8 gofrit sütünk.
Toppingok:
Avokádó+füstölt hal (pl. lazac vagy tőkehalfilé)
Egy adaghoz (2 gofri) 1 érett avokádóra és kb. 2 dkg halra van szükség. Az avokádót megpucoljuk, villával darabosra törjük, kevés lime-lével ízesítjük. A gofrikra pakoljuk, rátesszük a lecsepegtetett, összetépkedett halat, kaporral (vagy korianderrel) ízesítjük.
Görög joghurt+olajbogyó+újhagyma
Egy adaghoz 10 dkg görög joghurtot kevés sóval kikeverünk. A gofrikra halmozzuk, újhagyma és lecsepegtetett, felkarikázott fekete olajbogyó kerül még rá.
Bacon+csilis camembert
Egy adaghoz kb. 5 dkg kockázott bacont egy serpenyőben, saját zsírján átsütünk. A sajtot (3-4 dkg-ot) vékony szeletekre vágjuk, és a baconnel együtt a gofrikra pakoljuk.
A stylinghoz Pastel Handmade Ceramics tányérokat használtam.