A Tesco idén is csatlakozik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület karácsonyi tartósélelmiszer-gyűjtő programjához, amely a nehéz körülmények között élő emberek sorsán hivatott javítani a legkézenfekvőbb eszközzel: tartós élelmiszerrel. A Tesco Európa hosszú távú kapcsolatot épített ki a helyi élelmiszerbankokkal, hiszen elengedhetetlen, hogy egész évben (de különösen a hideg téli hónapokban) az emberek napi szintű meleg étkezése biztosított legyen. Az összegyűjtött élelmiszer a helyi élelmiszerbankok és segélyszervezetek segítségével jut el azokhoz, akiknek igazán szüksége van lisztre, olajra, száraztésztára vagy például konzervekre.
Hogyan működik mindez a gyakorlatban?
- Vásárolj tartós élelmiszert a gyűjtésben résztvevő 161 Tesco áruház valamelyikében november 23-25. között!
- Add át az adományt az áruház adománygyűjtő pontján az Élelmiszerbank önkénteseinek!
- Az Élelmiszerbank partnerszervezetei segítségével még karácsony előtt célba juttatja adományod a rászorulóknak.
- A Tesco az összegyűjtött élelmiszereken túl az adomány értékének 20%-ával egészíti ki a támogatást.
- Kattints erre a linkre! Itt minden részletet megtalálsz a programról, beleértve a résztvevő áruházak listáját is.
Idén én is felkérést kaptam, hogy készítsek egy olyan ételt, amely nem csupán nagyon finom, de teljesíti azt a kritériumot is, hogy fő összetevői tartós élelmiszerek. Törekedtem arra is, hogy a recept költséghatékony legyen, hiszen úgy is főzhetünk laktató, melengető, ízletes ételt a családnak, ha alacsonyabb költségvetésből gazdálkodunk. És mivel ahány ház, annyi ízlés, az alaprecepten túl variációkat is mutatok.
Miért ez a recept?
- Melengető, gyorsan elkészül, friss hozzávalókat alig igényel
- Mentes, a glutén- vagy laktózérzékenység egyre több családot érint
- A bab szuper fehérjeforrás, emellett zsírokat és koleszterint nem, folsavat viszont annál többet tartalmaz
- Jól variálható alaprecept
Hozzávalók (4 személyre):
1 evőkanál (olíva)olaj
1 nagy fej vöröshagyma
2 nagyobb gerezd fokhagyma
1 konzerv hámozott, aprított paradicsom paradicsomlében (24 dkg töltőtömeg)
1 konzerv sűrített paradicsom (14 dkg)
só, őrölt fekete bors
tört csili vagy cayenne-bors
1 evőkanál sötét színű kakaópor vagy pár kocka étcsoki (különleges ízt ad, ha teheted, ne hagyd ki)
bő késhegynyi őrölt fahéj (ez is nagyon jót tesz az ízeknek)
2 konzerv vörös kidney bab (24 dkg töltőtömeg/doboz)
1 konzerv kukorica (28,5 dkg töltőtömeg)
aprított petrezselyemzöld a díszítéshez
A körethez (8 szelethez):
6 dl víz
15 dkg kukoricadara
só, őrölt fekete bors
kevés olaj a sütéshez
Az étel elkészítését a körettel kezdjük. Egy nagy lábasban felforraljuk a vizet. Mérsékeljük a lángot, beleszórjuk a kukoricadarát, sózzuk, borsozzuk. Folyamatos keverés mellett puhára, sűrűre főzzük. A masszát azonnal átöntjük egy vízzel kiöblített, közepes méretű hőálló tálba. Tetejét elsimítjuk, majd hagyjuk teljesen kihűlni és megdermedni. Ezután kifordítjuk a tálból, tetszőleges méretű és formájú szeletekre vágjuk, majd tálalás előtt grillserpenyőben, kevés felhevített olajon átsütjük a szeletek mindkét oldalát.
Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, majd a megpucolt, finomra aprított vöröshagymát üvegesre pároljuk rajta. Mehet rá a szintén megtisztított, zúzott fokhagyma, majd a kétféle paradicsom. Felforraljuk, sóval, borssal, csilivel vagy cayenne-borssal, kakaóval vagy étcsokival, illetve fahéjjal ízesítjük. Közepes lángon kb. 10 percig főzzük. Ezután mehet bele a bab (keveset a konzerv levéből is szoktam hozzátenni), végül pedig a leszűrt kukorica. Kevergetve összefőzzük, ízlés szerint némi vízzel hígíthatjuk. Aprított petrezselyemzölddel megszórva, valamint a polentával körítve tálaljuk.
Variációk:
- Ha mehet bele hús: a hagymára tehetünk darált húst vagy apróra vágott kolbászt.
- Bár a csípős íz adja az étel karakterét, tudom, hogy sokan nem szeretik. Ők nyugodtan elvihetik babos egytál irányába az ételt sóval, borssal, babérlevéllel ízesítve.
- A polentának is jól áll egy csomó fűszer, nagyon szeretem pl. kakukkfűvel.
A stylinghoz Pastel Handmade Ceramics kerámiákat használtam.