Csigó Zita gasztroblogja

(T)egyél jót! Vegán csilis bab grillezett polentával, azaz chili sin carne

gluténmentes, laktózmentes, vegán recept

2018. november 22. - Csigó Zita

A Tesco idén is csatlakozik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület karácsonyi tartósélelmiszer-gyűjtő programjához, amely a nehéz körülmények között élő emberek sorsán hivatott javítani a legkézenfekvőbb eszközzel: tartós élelmiszerrel. A Tesco Európa hosszú távú kapcsolatot épített ki a helyi élelmiszerbankokkal, hiszen elengedhetetlen, hogy egész évben (de különösen a hideg téli hónapokban) az emberek napi szintű meleg étkezése biztosított legyen. Az összegyűjtött élelmiszer a helyi élelmiszerbankok és segélyszervezetek segítségével jut el azokhoz, akiknek igazán szüksége van lisztre, olajra, száraztésztára vagy például konzervekre. 

2018_11_22_012446.jpg

Hogyan működik mindez a gyakorlatban?

  • Vásárolj tartós élelmiszert a gyűjtésben résztvevő 161 Tesco áruház valamelyikében november 23-25. között!
  • Add át az adományt az áruház adománygyűjtő pontján az Élelmiszerbank önkénteseinek!
  • Az Élelmiszerbank partnerszervezetei segítségével még karácsony előtt célba juttatja adományod a rászorulóknak.
  • A Tesco az összegyűjtött élelmiszereken túl az adomány értékének 20%-ával egészíti ki a támogatást. 
  • Kattints erre a linkre! Itt minden részletet megtalálsz a programról, beleértve a résztvevő áruházak listáját is.

Idén én is felkérést kaptam, hogy készítsek egy olyan ételt, amely nem csupán nagyon finom, de teljesíti azt a kritériumot is, hogy fő összetevői tartós élelmiszerek. Törekedtem arra is, hogy a recept költséghatékony legyen, hiszen úgy is főzhetünk laktató, melengető, ízletes ételt a családnak, ha alacsonyabb költségvetésből gazdálkodunk. És mivel ahány ház, annyi ízlés, az alaprecepten túl variációkat is mutatok.

desktop205.jpg

2018_11_22_012443.jpg

Miért ez a recept?

  • Melengető, gyorsan elkészül, friss hozzávalókat alig igényel
  • Mentes, a glutén- vagy laktózérzékenység egyre több családot érint
  • A bab szuper fehérjeforrás, emellett zsírokat és koleszterint nem, folsavat viszont annál többet tartalmaz
  • Jól variálható alaprecept

Hozzávalók (4 személyre):

1 evőkanál (olíva)olaj

1 nagy fej vöröshagyma

2 nagyobb gerezd fokhagyma

1 konzerv hámozott, aprított paradicsom paradicsomlében (24 dkg töltőtömeg)

1 konzerv sűrített paradicsom (14 dkg)

só, őrölt fekete bors

tört csili vagy cayenne-bors

1 evőkanál sötét színű kakaópor vagy pár kocka étcsoki (különleges ízt ad, ha teheted, ne hagyd ki)

bő késhegynyi őrölt fahéj (ez is nagyon jót tesz az ízeknek)

2 konzerv vörös kidney bab (24 dkg töltőtömeg/doboz)

1 konzerv kukorica (28,5 dkg töltőtömeg)

aprított petrezselyemzöld a díszítéshez

A körethez (8 szelethez):

6 dl víz

15 dkg kukoricadara

só, őrölt fekete bors

kevés olaj a sütéshez

Az étel elkészítését a körettel kezdjük. Egy nagy lábasban felforraljuk a vizet. Mérsékeljük a lángot, beleszórjuk a kukoricadarát, sózzuk, borsozzuk. Folyamatos keverés mellett puhára, sűrűre főzzük. A masszát azonnal átöntjük egy vízzel kiöblített, közepes méretű hőálló tálba. Tetejét elsimítjuk, majd hagyjuk teljesen kihűlni és megdermedni. Ezután kifordítjuk a tálból, tetszőleges méretű és formájú szeletekre vágjuk, majd tálalás előtt grillserpenyőben, kevés felhevített olajon átsütjük a szeletek mindkét oldalát.

Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, majd a megpucolt, finomra aprított vöröshagymát üvegesre pároljuk rajta. Mehet rá a szintén megtisztított, zúzott fokhagyma, majd a kétféle paradicsom. Felforraljuk, sóval, borssal, csilivel vagy cayenne-borssal, kakaóval vagy étcsokival, illetve fahéjjal ízesítjük. Közepes lángon kb. 10 percig főzzük. Ezután mehet bele a bab (keveset a konzerv levéből is szoktam hozzátenni), végül pedig a leszűrt kukorica. Kevergetve összefőzzük, ízlés szerint némi vízzel hígíthatjuk. Aprított petrezselyemzölddel megszórva, valamint a polentával körítve tálaljuk. 

2018_11_22_012445.jpg

Variációk:

  • Ha mehet bele hús: a hagymára tehetünk darált húst vagy apróra vágott kolbászt.
  • Bár a csípős íz adja az étel karakterét, tudom, hogy sokan nem szeretik. Ők nyugodtan elvihetik babos egytál irányába az ételt sóval, borssal, babérlevéllel ízesítve.
  • A polentának is jól áll egy csomó fűszer, nagyon szeretem pl. kakukkfűvel. 

2018_11_22_012449.jpg

2018_11_22_012447.jpg

A stylinghoz Pastel Handmade Ceramics kerámiákat használtam.

süti beállítások módosítása