Az év bő első két hete csendes volt itt a blogon, bár ez nem azt jelenti, hogy nem telt munkával, sőt! Pár nagyon jó dologba sikerült belebonyolódnom már most, illetve (dobpergés) idén ismét szakácskönyvet írok, jön a Csomagolj ebédet! folytatása. Hogy miért folytatás? Másról fog szólni, de ugyanolyan "funkcionális" szakácskönyvet tervezek, azaz megint egy abszolút hétköznapi témát (de nehéz ezt ennyire sejtelmesen megfogalmazni...) járok majd körül. A cél az, hogy ezt a könyvet is magatokkal vigyétek majd a konyhába, és rongyosra "főzzétek". Kiadója természetesen ismét a Corvina Kiadó, ami garancia arra, hogy a fotóim és receptjeim szép környezetbe kerülnek. Ezt a könyvet tervezgettem az elmúlt hetekben, jegyzethegyek mindenhol, rengeteg ötlet, amit szépen ki kell gyomlálni és rendszerbe kell helyezni. Még egy hét, aztán elkezdem a tesztfőzéseket, nagyon várom már!
Rátérve a posztra, szeretem azokat az ételeket, amik "csak úgy" működnek gluténmentesen. Ugyanolyan finomak, nem érződik rajtuk, hogy a megszokottól eltérő alapanyagból készültek, sőt megkockáztatom, hogy a rizsliszt édeskés aromája jobban is áll a morzsának, mint a hagyományos liszt. A recept ráadásul könnyen tovább is "mentesíthető".
Hozzávalók (2 nagy vagy 4 kicsi adaghoz):
4 tojás
5 dkg nádcukor (nyugodtan mehet bele nyírfacukor vagy egyéb tetszőleges édesítő)
1 teáskanál vaníliapaszta (vagy egy tasak vaníliás cukor/fél vaníliarúd magjai/1 teáskanál vaníliaaroma)
2 dl tej (növényi tej is lehet)
10 dkg fehér rizsliszt
5 dkg vaj (vagy kókuszzsír) a sütéshez
A feltéthez:
2 db savanykás alma
kevés őrölt fahéj
1 teáskanál méz (elhagyható)
1 marék gránátalmamag
illetve volt itthon egy bontott üveg almaszósz, az is került rá
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket habbá verjük. A tojássárgájákat fehéredésig keverjük a cukorral és a vaníliával, majd hozzáadjuk a tejet és a rizslisztet. Végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjehabot is.
Egy nagy serpenyőben megolvasztjuk a vajat. Ráöntjük a masszát, majd hagyjuk addig sülni, amíg alul kérget kap. Ekkor falapáttal megfordítjuk, hogy alulra kerüljön a sületlen rész (törni fog, de ez nem baj). Miután ismét kérget kapott, aprítani-forgatni kezdjük a lapáttal, egészen addig, amíg el nem érjük a tetszés szerinti morzsás állagot. Közben szépen át is sül.
A feltéthez a meghámozott, kis kockákra vágott almát megpároljuk 1-2 evőkanál vízben a fahéjjal és a mézzel együtt. A kész morzsára halmozzuk a gránátalmamagokkal és az almaszósszal együtt.