Tegnap este már feltettem az expressz répatortagolyókat a blogra, most pedig jöjjön a kalács receptje. A tésztájába került teljes kiőrlésű liszt, túróval lazítottam, a tölteléke pedig mogyorós-vaníliás, nem túl édes :). Aki szereti édesebben, nyugodtan megnövelheti a a cukor mennyiségét. Szép húsvétot mindenkinek!
Hozzávalók (1 nagy vagy két közepes kalácshoz):
A tésztához:
35 dkg sima búzaliszt
15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
15 dkg túró
1 tasak instant élesztő
2 tojássárgája
2 evőkanál nádcukor
1 nagy csipet só
kb. 3 dl langyos tej
1 kis tojás a kenéshez
A töltelékhez:
15 dkg törökmogyoró
10 dkg vaj
2 evőkanál nádcukor
1 vaníliarúd magjai
A kétféle lisztet a villával összetört túróval és az élesztővel együtt dagasztótálba tesszük, elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojássárgájákat, a nádcukrot és a sót, összekeverjük, gyúrni-dagasztani kezdjük a langyos tej fokozatos(!) hozzáadásával. Most sem győzöm hangsúlyozni: apránként menjen bele a tej, mert a pontos mennyiség függ a túró zsírtartalmától, a tojássárgáják méretétől, sőt még a teljes kiőrlésű liszttől is. Nekem egy picivel több mint 3 dl tejet vett fel, közepesen puha, nem ragacsos, sima felszínű tésztát kell kapnunk. Letakarjuk, majd meleg helyen 1,5-2 órát kelesztjük.
A töltelékhez a mogyorót finomra őröljük. A vajat megolvasztjuk, hozzákeverjük a mogyorót, a nádcukrot és a vaníliamagokat.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk. (Persze készíthető belőle két kisebb méretű kalács is, ha ilyet szeretnénk, osszuk ketté a tésztát.) Kinyújtjuk kb. 3 mm vastag "majdnem négyzet alakú", de mindenképpen a négyzetes formához közelítő téglalapra. Egyenletesen megkenjük a töltelékkel, majd az egyik hosszabbik oldalától indítva feltekerjük. A hengert éles késsel kettévágjuk úgy, hogy pár cm-t egyben hagyunk az egyik végénél. Ezután egyszerűen összetekerjük a két szárat, a vágott rész mindig felfelé nézzen. A végeket összefűzzük, a kalács alá hajtjuk. Sütőpapírral borított sütőlemezre helyezzük, és még 15 percet kelesztjük majd lekenjük egy felvert tojással a tetejét.
180 °C-ra előmelegített sütőben mérettől függően 25-35 perc alatt készre sütjük.
Kedvenc szürke handmade kerámiák a posztban: Pastel Ceramics