Idén már sok-sok húsvéti tojásos-sonkás-kalácsos, na meg persze maradékmentő recept készült nálam magazinokba (az első anyagokat február végén főztem-fotóztam, nálunk "azóta húsvét van" :) ), szóval épp itt volt az ideje nekilátni a saját, otthoni menünknek. Elsőnek mutatom ezeknek a cuki energiagolyóknak a receptjét, holnap reggel pedig jön a kalácsom. Ezen kívül nálunk (főleg M. miatt) mindig készül sárga túró, ennek a receptjét pár éve már feltettem a blogra, katt ide! Egyébként ennek sem késő még nekiállni, egy éjszaka alatt bőven lecsepeg, én is csak az előbb tettem bele a gézbe.
Visszatérve a golyókra. Miután elkészültek, megnéztem a neten ("ilyen még tuti nincs" felkiáltással), hogy létezik-e már hasonló süti ugyanígy elnevezve. Csak "néhány"... Remélem azért pont ezzel a recepttel nem fogtok máshol találkozni.
Hozzávalók (14-16 darabhoz):
15 dkg aszalt füge
10 dkg tisztított, lereszelt répa (l. a receptben!)
5 dkg zabpehely (gm)
3 dkg kókuszreszelék
2 dkg szezámmag
1 evőkanál juharszirup
1/2-1 kávéskanál őrölt fahéj
A fügéket forró vízbe áztatjuk 10-15 percre. Nem szükséges túlpuhulniuk, sőt, ha eleve puha fügét választotok, ez a lépés el is maradhat.
A répát megpucoljuk, lereszeljük, és kinyomkodjuk belőle a nedvesség nagy részét, ezután mérjük ki. Kb. 1-1,5 közepes méretű zöldségre lesz szükségünk ehhez a mennyiséghez.
A zabpelyhet ledaráljuk. A kókuszt és a szezámmagot forró, zsiradékmentes serpenyőben kissé megpirítjuk, elég csak addig, amennyi idő alatt kiadják az illatukat. Félretesszük hűlni.
A leszűrt fügét késes aprítóba tesszük, összetörjük. Hozzákeverjük a reszelt répát, a zabpelyhet, a kókuszt, a szezámot, a juharszirupot és a fahéjat. Jól összedolgozzuk, kis golyókat formázunk a masszából, tálalásig mehetnek a hűtőbe. Ízlés szerint meg is hempergethetjük őket kókuszreszelékben, kakaóporban, tört pisztáciában vagy éppen darált mogyoróban, én ezt a lépést ezúttal elhagytam, hogy megmaradjon a répatorta szín.
A stylinghoz Apacuka Ceramics kerámiákat használtam.