Halloween az egyik legjobb alkalom arra, hogy nekiálljunk mókás ételeket és sütiket gyártani, ezért bele sem megyek abba, hogy a, nem magyar ünnep (valóban), b, majmoljuk az amerikaiakat (és még mi mindenben...), c, nincs hagyománya itthon (tény). Szeretek jópofa sütiket készíteni, és nem utolsósorban ez az egyetlen nap jó arra, hogy kicsit oldja a hosszú hétvége komorabb hangulatát. Aki nem szeretne csontvázakat és sírokat látni az asztalán (megértem), annak szól a következő receptem. Ezek a szörnyecskék egyáltalán nem ijesztőek, ugye?
Hozzávalók (8 szelethez):
20 dkg étcsoki
20 dkg vaj
3 tojás
12 dkg nádcukor + 1 kávéskanál
10 dkg liszt
2 evőkanál kakaópor
15 dkg sült sütőtökpüré
1 csapott teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
3-4 db pillecukor (nem kell ennyi, de így könnyebb vele dolgozni)
cukorka szemek
Vízgőz felett összeolvasztjuk az apróra tördelt étcsokit a vajjal. Simára keverjük, majd lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk kicsit hűlni. Közben a tojásokat kikeverjük a nádcukorral, hozzáadjuk a csokis vajat, a lisztet és a kakaóport. A masszát közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk.
A sütőtökpürét ízesítjük az 1 kávéskanál nádcukorral és a mézesfűszerrel. Kis halmokat "pöttyözünk" belőle a tésztára. A tepsit 170 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk kb. 22-25 percre (vastagságtól függ, de a belseje mindenképpen maradjon egy kissé krémes). Miután megsült, hagyjuk teljesen kihűlni.
A pillecukrot apróra vágjuk, hőálló tálba szórjuk. Kb. 400 W-on rövid ideig mikrózzuk, épp addig, amíg folyóssá válik. Villával vagy kézzel (ez utóbbi jóval hatékonyabb, de vigyázzatok, NAGYON ragad) vékony szálakká húzzuk, és "bepókhálózzuk" vele a süti tetejét. Végül a sütőtökös halmokba beleültetjük a szemeket is. (Azért érdemes ezt a sorrendet tartani a díszítésnél, hogy a meleg pillecukor még véletlenül se olvassza meg a cukorka szemeket.)
Happy Halloween! :)