A mai napi "ablakba" egy alapreceptet rejtettem. Akkor készítem, ha van egy kis plusz időm a vendégek érkezése előtt. Ilyenkor nem veszek bagettet vagy valami kétszersült jellegű szendvicsalapot, hanem összedobom az alábbi tésztát. Nem tartalmaz fehér lisztet (viszont egyáltalán nem fojtós), nem kell keleszteni, sőt még a sütő bemelegedésére sem kell várnunk, hiszen serpenyőben készül. Tök jó buliba, vendégvárónak, karácsonyra, szilveszterre, na és persze sima vacsorának is.
Mielőtt mutatom a receptet, nem mehetek el szó nélkül a styling mellett sem: ezeket az irtózatosanszuperklassz :) díszeket a Flying Tigerben lőttem. Dobozos tészta evőpálcikával, bogarak, kínai kel meg garnéla, jaj. :)) És a kaktuszok tüskések. Szúrnak! Értitek, szúrnak? :) :) Idén asszem nagyon különleges fát fogunk állítani... Most pedig jöjjön a recept!
Hozzávalók (10 darabhoz):
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
5 dkg zabpehelyliszt
késhegynyi sütőpor
2-3 nagy csipet só
1 tojássárgája
fél dl olívaolaj
kb. 3/4 dl langyos víz
A kétféle lisztet összekeverjük a sütőporral, a sóval, a tojássárgájával és az olívaolajjal. Magunk mellé készítjük egy kancsóban a vizet, és apránként annyit adagolunk a tésztához, hogy összeálljon. Simára gyúrjuk, letakarva pihentetjük egy keveset.
Közben egy serpenyőt szárazon felforrósítunk. A tésztából 10 gömböt formázunk, ellapítjuk, és mindkét oldalukat megsütjük a serpenyőben. Nyugodtan "kapjon oda" kicsit, akkor a legfinomabb! Én most krémsajttal, füstölt lazaccal, krémes juhtúróval, brie-vel és kaprigyümölccsel tálaltam, de nyugi, kevésbé fancy estéken ugyanolyan finom langyosan, sózott vajjal megkenve.
Adventi készülődés a blogon és az Instagramon: receptek, dekorációs ötletek és ajánlók a csodaszép, tudatos&természetes ünnepért. És persze egy Morzsapartyért is játszunk majd! Katt!