A melegen vagy langyosan fogyasztható gabonás (vagy álgabonás), zöldséges, gyümölcsökkel vagy hüvelyesekkel dúsított saláták szuperül beilleszthetők az ünnepi menübe is. Nyugodtan elláthatják a köret vagy a 2. köret szerepét, jól passzolnak húsokhoz, ha pedig van bennük egy kis fanyar citrusosság, akkor egyben könnyedebbé is teszik a főfogást.
Ez a saláta pont ilyen, és direkt nem "ezer" hozzávalós. Most naranccsal készítettem, de például gránátalmával is szuper, ha pedig lehet karakteresebb (mert nem nyomja el a főételt), morzsoljatok hozzá fetát.
Hozzávalók (3-4 kisebb adaghoz):
10 dkg fekete rizs
só
25 dkg brokkoli
2 nagy narancs
2 evőkanál olívaolaj
mogyorónyi friss gyömbér
1 kis marék dió
Az átöblített fekete rizst bő, enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. A kis rózsáira szedett brokkolit lobogó, szintén enyhén sós vízben roppanósra főzzük, ezután rögtön leszűrjük. 1,5 narancsot megpucolunk, kis cikkekre vágjuk. A maradék narancs levét kifacsarjuk, összekeverjük az olívaolajjal és a lereszelt gyömbérrel. Összeforgatjuk a langyos fekete rizzsel, a brokkolival és a naranccsal, finoman megsózzuk, végül pedig megszórjuk durvára aprított dióval.