Az Italia Divina oldalán tök jó dolog belemerülni a szarvasgombás készítményekbe: szerepel a kínálatban szósz, méz, só, olívaolaj, csoki, chips, mustár, balzsamecet, illetve egész és szeletelt szavasgomba is. Az előző szarvasgombás posztomban tapas-tálat készítettem mézzel és olívaolajjal, és írtam egy kis szarvasgomba gyorstalpalót ízekről, párosításokról, felhasználási lehetőségekről. Ebben a posztban folytatom a szarvasgombás receptek sorát, ezúttal a csiperke salsa fekete szarvasgombával készítmény került a fókuszba.
Hozzávalók a rizottóhoz:
2 evőkanál olívaolaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
40 dkg rizottó rizs
1,5 dl száraz fehérbor
só
kb. 1,5 l zöldség alaplé
12-15 dkg vaj
1 nagy marék reszelt parmezán
Italia Divina csiperke salsa fekete szarvasgombával
Egy lábasban felhevítjük az olívaolajat. A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, majd megdinszteljük az olajon. Hozzáadjuk a szintén megtisztított, áttört fokhagymát. Rászórjuk a rizst, alaposan összeforgatjuk, hagyjuk kifehéredni, majd felöntjük a fehérborral. Erős lángon, kevergetve addig főzzük, amíg elpárolog az alkohol. Ekkor megsózzuk, majd felöntjük egy merőkanál forró alaplével.
Mérsékeljük a lángot, és az alaplevet merőkanalanként adagolva 20-25 perc alatt puhára, de még harapható állagúra főzzük, közben még utánasózhatunk. Végül elkeverjük benne a puha, felkockázott vajat és a reszelt parmezánt.
A kész rizottót elfeleztem, érdemes a szarvasgombás salsát frissen főzött rizottóval is kipróbáni. Ha felezzük, 2 nagyobb adag jön ki belőle. A többit dobozba simítottam, lefedtem, és ment egy éjszakára a hűtőbe.
Az arancinihez:
liszt, 2 tojás és panko morzsa
olaj a sütéshez
Italia Divina csiperke salsa fekete szarvasgombával
A "másnapos" rizottóból gombócokat formázunk (nekem kb. 12 darab jött ki ebből a mennyiségből), először lisztbe, majd felvert tojásba, végül pedig panko morzsába forgatjuk. Bő, közepesen forró olajban aranybarnára sütjük, tálalásig papírtörlőre szedjük.
Kétféle rizottót készítettem: "üreset", amit szarvasgombás salsával tálaltam, illetve olyat, amit eleve megtöltöttem egy kevés salsával.
Szponzorált tartalom, köszönet a szuper szarvasgombás készítményekért az Italia Divinának. Nézz körül a Valentin csomagok között is!
Kerámiák a posztban: Pastel Ceramics