Csigó Zita gasztroblogja

Arancini szarvasgombás salsával

Italia Divina szarvasgombás termékekkel főztem / 2. rész

2021. február 10. - Csigó Zita

Az Italia Divina oldalán tök jó dolog belemerülni a szarvasgombás készítményekbe: szerepel a kínálatban szósz, méz, só, olívaolaj, csoki, chips, mustár, balzsamecet, illetve egész és szeletelt szavasgomba is. Az előző szarvasgombás posztomban tapas-tálat készítettem mézzel és olívaolajjal, és írtam egy kis szarvasgomba gyorstalpalót ízekről, párosításokról, felhasználási lehetőségekről. Ebben a posztban folytatom a szarvasgombás receptek sorát, ezúttal a csiperke salsa fekete szarvasgombával készítmény került a fókuszba. 

2021_02_10_031234.JPG

olivaolaj_feher_szarvasgombaval_m.jpg

2021_02_10_031228.JPG

2021_02_10_031232.JPG

desktop265.jpg

Hozzávalók a rizottóhoz:

2 evőkanál olívaolaj

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

40 dkg rizottó rizs

1,5 dl száraz fehérbor

kb. 1,5 l zöldség alaplé

12-15 dkg vaj

1 nagy marék reszelt parmezán

Italia Divina csiperke salsa fekete szarvasgombával 

 

Egy lábasban felhevítjük az olívaolajat. A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, majd megdinszteljük az olajon. Hozzáadjuk a szintén megtisztított, áttört fokhagymát. Rászórjuk a rizst, alaposan összeforgatjuk, hagyjuk kifehéredni, majd felöntjük a fehérborral. Erős lángon, kevergetve addig főzzük, amíg elpárolog az alkohol. Ekkor megsózzuk, majd felöntjük egy merőkanál forró alaplével.

Mérsékeljük a lángot, és az alaplevet merőkanalanként adagolva 20-25 perc alatt puhára, de még harapható állagúra főzzük, közben még utánasózhatunk. Végül elkeverjük benne a puha, felkockázott vajat és a reszelt parmezánt.

A kész rizottót elfeleztem, érdemes a szarvasgombás salsát frissen főzött rizottóval is kipróbáni. Ha felezzük, 2 nagyobb adag jön ki belőle. A többit dobozba simítottam, lefedtem, és ment egy éjszakára a hűtőbe. 

2021_02_10_031241.JPG

Az arancinihez: 

liszt, 2 tojás és panko morzsa 

olaj a sütéshez 

Italia Divina csiperke salsa fekete szarvasgombával 

A "másnapos" rizottóból gombócokat formázunk (nekem kb. 12 darab jött ki ebből a mennyiségből), először lisztbe, majd felvert tojásba, végül pedig panko morzsába forgatjuk. Bő, közepesen forró olajban aranybarnára sütjük, tálalásig papírtörlőre szedjük. 

Kétféle rizottót készítettem: "üreset", amit szarvasgombás salsával tálaltam, illetve olyat, amit eleve megtöltöttem egy kevés salsával. 

2021_02_10_031238.JPG

2021_02_10_031240.JPG

Szponzorált tartalom, köszönet a szuper szarvasgombás készítményekért az Italia Divinának. Nézz körül a Valentin csomagok között is! 

Kerámiák a posztban: Pastel Ceramics 

süti beállítások módosítása