Máris eltelt két hónap az évből, ti pedig lelkesen használjátok a PlanAll x Csigó Zita plannert, az Egyél jót, legyél jól!-t. <3 Ahogy ígértem, a heti tematikákhoz itt a blogon is kapcsolódni fogok, azaz minden héten továbbgondolom majd az arra a hétre eső témát, tippet, alapanyagot, ötletet, receptet vagy épp tanácsot. A 8. hét receptje a fekete-erdei sonkába tekert ceruzabab. Bár a hét témája inkább a helyettesíthetőség, ebben a posztban más oldalról közelítem meg a receptet, mégpedig az egyszerűsége felől. Alig pár hozzávalóból is süthettek-főzhettek nagyon finomat, erre példa a következő süti.
Szinte nincs olyan nap, hogy ne kapnék tőletek PlanAll-os visszajelzést, Insta Storyt, és rengetszer leírjátok, hogy inspirállak benneteket. Egyrészt ez irtó megtisztelő, másrészről viszont felelősség is. A nem erőltetett, hanem belülről fakadó tudatosság az, amire a leginkább szeretnélek biztatni benneteket, és bízom benne, hogy az ilyen jellegű témákkal legalább annyira tudtok azonosulni, mint én. Legyen a heti inspiráció az, hogy körbenéztek a mélyhűtőben, hátha akad még olyan elrakott gyümölcs, ami megmaradt télről. Lassan úgyis jönnek a frissek, most érdemes felhasználni ezeket!
Hozzávalók (4 adaghoz):
50 dkg fagyasztott gyümölcs (pl. meggy, szeder, ribizli, málna)
12 dkg vaj
12 dkg zabpehelyliszt + 2 evőkanál
8 dkg zabpehely
8 dkg nádcukor
2 teáskanál vaníliás nádcukor (házit használtam)
lágy tejszínhab a tálaláshoz
A fagyasztott gyümölcsöt (kiengedés nélkül) összekeverjük a 2 evőkanál zabpehelyliszttel, és kiterítjük egy közepes méretű sütőtálban. Közben a vajat megolvasztjuk, és gyors mozdulatokkal összekeverjük a zabpehelyliszttel, a zabpehellyel és a kétféle cukorral. A gyümölcs tetejére morzsoljuk, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük. Langyosan, tejszínhabbal (vagy vaníliafagyival) a legfinomabb.
*garantáltan gm zabpehelyliszt és zabpehely esetén