Csigó Zita gasztroblogja

Divina Gasztronapló: Olasz chipsek házi mártogatósokkal

2021. június 04. - Csigó Zita

Megvan az az élmény, amikor egy kis olasz bárban kérsz egy Aperol Spritzet vagy egy pohár proseccót, majd az italoddal együtt helyes tálkákban érkezik legalább 2-féle kísérő? Hangsúly a legalábbon, mert nem egyszer történt meg, hogy a (késői) ebéd előtti prosecco végül kiváltotta az ebédet is. Chipset szinte mindig adnak, de emellett szokott lenni valamilyen olajos mag, olajbogyó is, sőt (nagyon) sok évvel ezelőtt ilyen formában találkoztam először a kaprigyümölccsel. Néztem, hogy olyan "kapris", de miért sokkal nagyobb? Persze azóta már ismert lett nálunk, és olasz chipszeket is beszerezhettek a hétvégi teraszozáshoz. 

2021_06_04_034520.JPG

6 különböző chipset és két mártogatóst választottam az Italia Divina kínálatából, és bár legszívesebben egyből mutatnám az összeset, inkább elosztottam 2 posztra. Az első poszthoz egy zöldségchipset, egy burgonya alapú zöldséges chipset és egy olívaolajos burgonyachipset bontottam ki, mellé pedig készítettem két mártogatóst. Az aszalt paradicsomos egyértelműen olaszos ízvilág, a za'ataros viszont inkább közel-keleti. A Divina sorozat szuper jó minőségű olasz termékekről szól, de ez nem jelenti azt, hogy csakis olasz ételeket fogok belőlük készíteni. Sőt! Azt szeretném megmutatni, hogy mennyire sokféleképpen felhasználhatók, legyen szó olívaolajról, fűszerekről vagy szarvasgombás termékekről

2021_06_04_034510.JPG

Jöjjenek először a chipsek! 

Amica / Eldorada olívaolajos chips: igazi "alapdarab" akár önmagában, akár mártogatósokhoz fogyasztva. A már említett Aperolhoz és proseccóhoz is mehet. 

Amica / Alfredo's zöldséges chips: burgonya alapú chips zöldségekkel ízesítve (burgonya, paradicsom és spenót).

Amica / Alfredo's zöldségchips: fehérrépa, répa, cékla és édesburgonya tengeri sóval ízesítve. 

desktop294.jpg

2021_06_04_034518.JPG

2021_06_04_034514.JPG

2021_06_04_034522.JPG

Mártogatósok 

Aszalt paradicsomos mártogatós (4 kis adaghoz):

10 dkg aszalt paradicsom 

5 dkg magozott, fekete olajbogyó 

5 dkg dió 

1 kis marék bazsalikomlevél 

olívaolaj (ha a paradicsom fűszeres olajban eltett, használjuk azt!) 

Az aszalt paradicsomot 10 percre meleg vízbe áztatjuk. Ezután kinyomkodjuk, és késes aprítóba tesszük az olajbogyókkal, a dióval, a bazsalikommal és egy kevés olívaolajjal. Összetörjük (maradjon kicsit darabos), majd további olívaolaj hozzáadásával beállítjuk a sűrűségét. (Szerintem akkor a legfinomabb, ha sűrűbb.) Sózni nem szükséges. Az olvaolajos és a zöldséges chipsekkel a legfinomabb.

2021_06_04_034517.JPG

Za'ataros joghurtmártogatós (4 adaghoz):

40 dkg görög joghurt 

2 gerezd fokhagyma 

2 teáskanál za'atar fűszerkeverék 

fél citrom kifacsart leve 

2 evőkanál olívaolaj 

A görög joghurtot simára keverjük a megpucolt, lereszelt fokhagymával, a za'atar fűszerrel és kevés sóval, végül citromlével frissítjük az ízét, valamint hozzákeverjük az olívaolajat. Amíg az aszalt paradicsomos mártogatós szinte kence, ez egy lágyabb dip lesz. A 3 chips közül a zöldségchips a legtutibb hozzá. 

A teljes chipskínálatért kattints ide! (CHIPS30 kóddal 30% kedvezmény minden chipsre.) 

Ééééés nézz körül a webshop többi szuper terméke között is, 20% kedvezményért pedig vesd be a ZITA20 kódot! 

Szponzorált tartalom: a posztot az Italia Divina támogatta, köszönet érte! 

süti beállítások módosítása