Van desszert? / Nincs. / Már van. Ismerős párbeszéd? :) Ilyenkor legtöbbször görög joghurtos, gyümölcsös pohárkrémet, amerikai palacsintát, felturbózott zabkását vagy császármorzsát dobok össze, ezekben nemcsak az a közös, hogy nagyon gyorsak, hanem az is, hogy mindben van zabpehely vagy zabpehelyliszt. A morzsát így készítem:
Hozzávalók (2 nagy adaghoz):
2 tojás
5 dkg nádcukor(nak megfelelő édesítő)
20 dkg natúr görög joghurt
1 teáskanál vaníliaaroma
1 kávéskanál őrölt fahéj
2 db alma (nagyobb)
10 dkg zabpehelyliszt (gm)
1 púpozott kávéskanál sütőpor
kevés kókuszzsír a sütéshez
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket habbá verjük. A tojássárgájákat kikeverjük a cukorral, a joghurttal, a vaníliával és a fahéjjal. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn a masszához reszeljük. Hozzáadjuk a zabpehelylisztet és a sütőport is, végül spatulával beleforgatjuk a tojásfehérjehabot is.
Egy nagy serpenyőben felolvasztunk kevés kókuszzsírt. Beleöntjük a masszát (kisebb serpenyő esetén érdemes két részletben sütni, hogy ne legyen túl vastag a tészta), és addig sütjük, amíg az alja kérget kap. Ekkor falapáttal forgatni, aprítani kezdjük, és közepes lángon teljesen átsütjük. Gyümölccsel, lekvárral, fahéjjal, porcukorral vagy por állagú eritrittel tálalhatjuk.