Ezek a jól variálható zabos pohárdesszertek a hétköznapok "megmentői". Gyorsak, nagyon finomak és mindig épp abból készíthetők, amit találunk otthon: cserélgethetjük a receptekben a növényi tejet, a gyümölcsöket, az olajos magvakat.
Meggyes-zabos pohárdesszert
Hozzávalók (2 adaghoz):
10 g blansírozott, őrölt törökmogyoró
300 g fagyasztott meggy
2 evőkanál chiamag
400 ml rizstej
8 evőkanál zabpehely
tetszőleges édesítő ízlés szerint
egész törökmogyorószemek a díszítéshez
Az étcsokit vízgőz felett megolvasztjuk, majd egy kevéssel megkenjük a poharak száját, és beleforgatjuk az őrölt mogyoróba. A meggyet egy lábasba tesszük, hozzáadunk minimális vizet (1-2 evőkanál), és lassú tűzön puhára főzzük, közben édesítjük. Amikor elkészült, belekeverjük a chiamagot, és hagyjuk kihűlni, besűrűsödni.
A rizstejben puhára főzzük a zabpelyhet, ízlés szerint édesítjük, és hagyjuk langyosra hűlni (vagy megvárhatjuk azt is, hogy teljesen kihűljön). Ezután a meggyel együtt az előkészített poharakba rétegezzük, és megszórjuk a mogyorószemekkel. A maradék csokit újra felolvasztjuk, meglocsoljuk vele a desszertet, végül ha maradt őrölt mogyoró, azt is a tetejükre szórjuk.
Banános-mogyoróvajas pohárdesszert
Hozzávalók (2 adaghoz):
400 ml mandulatej
8 evőkanál zabpehely
juharszirup (az édesítéshez) + 3 evőkanál
1 db banán
2 evőkanál mogyoróvaj
kókuszchip és mandulaszemek a díszítéshez
A mandulatejben puhára főzzük a zabpelyhet, ízlés szerint édesítjük juharsziruppal, és hagyjuk langyosra hűlni.
Közben a banánt megpucoljuk, felkarikázzuk. Egy kis serpenyőbe öntjük a 3 evőkanál juharszirupot, és közepes lángon, spatulával forgatva, 1-2 perc alatt átsütjük benne a banánokat.
A mogyoróvajat megolvasztjuk, és kikenünk vele „foltosan” két desszertes poharat. Belekanalazzuk a kását a banánkarikákkal váltakozva, végül kókuszchipsszel és mandulaszemekkel díszítjük.