Tényleg maximum 20 perc alatt kész! Persze ne a nagy nyári befőzésekre gondoljatok, hanem arra, ha fagyasztott gyümölcsből szeretnétek extra gyorsan egy kis lekvárt összedobni. Mondjuk egy egészségtudatosabb PB&J szendvicsbe, amihez nem kell semmi más, csak pár szelet jó minőségű kenyér, mogyoróvaj és persze az alábbi lekvár.
Alaprecept (4-6 adaghoz):
25 dkg fagyasztott vegyes bogyós gyümölcs
1,5 evőkanál chiamag
opcionálisan édesítők és ízesítők (fahéj, juharszirup, méz, csillagánizs, mézesfűszer, vanília...)
A fagyasztott gyümölcsöt (fagyottan) egy lábasba szórjuk, és nagyon lassú tűzön, víz hozzáadása nélkül, kevergetve kb. 15 percet főzzük. Ennyi idő alatt már szépen puhulnia kell, plusz nedvességet is enged. Ekkor hozzáadjuk a chiamagot (és opcionálisan az egyebeket), majd folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Lehúzzuk a tűzről, hagyjuk kihűlni, hűlés közben még sűrűsödni fog.