Nincsenek kőbe vésett szabályok arra vonatkozóan, hogy mi kerüljön a húsvéti asztalra. Ha esztek húst, a sonka persze alap, hasonlóan a tojás, a kalács, a torma, a retek, az újhagyma. Viszont egész nyugodtan készíthettek olyan ételeket is, amelyek jól passzolnak az előbbiekhez. A tojás-medvehagyma páros igazán tavaszias, a gomba pedig minden klasszikus húsvéti fogással harmonizál.
Hozzávalók (4 darabhoz):
4 db ChefGomba portobello gomba
1 evőkanál olívaolaj
1 nagyobb gerezd fokhagyma
10 dkg rizottó rizs
só, őrölt fekete bors
2 db tojás
10 db medvehagyma
A portobello gombákat megtisztítjuk (a tönkök most nem kellenek, felhasználhatjuk köretekbe vagy levesbe), és belső felükkel lefelé sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
Közben egy kisebb serpenyőben felhevítjük az olívaolajat. Ráreszeljük a megtisztított, áttört fokhagymát, majd hozzáadjuk a rizst, alaposan összeforgatjuk, és hagyjuk kifehéredni. Közben magunk mellé készítünk egy kancsó meleg vizet vagy zöldségalaplevet.
Mérsékeljük a lángot, és a vizet vagy alaplevet merőkanalanként adagolva puhára, de még harapható állagúra főzzük a rizst, közben sózzuk, borsozzuk. Amikor már jó az állaga, ráütjük a tojásokat, összekeverjük, és átsütjük (mintha tojásos lecsót készítenénk). A medvehagymákat megmossuk, leszárazzuk, a leveleket felaprítjuk. A kész rizshez keverjük. Végül a tölteléket púposan belekanalazzuk a sült gombafejekbe, és melegen tálaljuk.
Szponzorált tartalom. A recepthez a gombát a ChefGomba biztosította, köszönöm!