Csigó Zita gasztroblogja

Áfonyás-zablisztes palacsinta

2022. június 03. - Csigó Zita

Ezt a villámdesszertet nagyon gyakran elkészítem, akkor is, ha nincs szükség villámsebességre, annyira finom! Készül egy sűrű (az amerikai palacsintánál éppen hígabb, a hagyományos palacsintánál pedig jóval sűrűbb) tészta, a liszteket és a tejet nyugodtan variáljátok. Sőt az édesítést is, viszont ha porállagú édesítőt használtok, egy löttyintéssel több folyadék fog kelleni. És most jön a lényeg, az áfonya! Elkezdem sütni a tésztát, majd beledobálom az áfonyaszemeket. Amire elkészül a palacsinta, a gyümölcs összeesik, és olyan lesz, mintha dzsembe harapnánk - de a tésztán belül. Próbáljátok ki! 

2022_06_02_041144.JPG

recept_az_instagramrol_1.jpg

Hozzávalók (2 adaghoz): 

1 db tojás 

1 dl (növényi) tej 

5 dkg agávészirup + ízlés szerint a tálaláshoz 

5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt 

5 dkg zabpehelyliszt 

1 kávéskanál sütőpor 

+ vanília (aroma, kivonat...) ízlés szerint 

kókuszzsír a sütéshez 

1 nagy marék áfonya 

2022_06_02_041143.JPG

A tojást habosra keverjük a tejjel és az agávésziruppal, opcionálisan hozzáadjuk a vaníliát is. A kétféle lisztet és a sütőport összemixeljük, a tojásos keverékhez adjuk, habverővel simára keverjük.

Egy serpenyőben vagy palacsintasütőben felolvasztunk egy kevés kókuszzsírt. Belecsorgatunk egy adag tésztát, és hagyjuk addig erősebb lángon sülni, amíg "megáll" a tészta, azaz nem terül tovább. (Lehetnek kisebbek vagy közepes méretűek is a palacsinták, én ebből az adagból 4-et sütöttem. Túl nagyot azért nem érdemes, mert lapáttal alányúlva a legegyszerűbb megfordítani.) Ekkor lejjebb vesszük a lángot, megszórjuk áfonyaszemekkel a palacsintát, fedőt teszünk a serpenyőre, és tovább sütjük. Ha már felül is látszik, hogy kérgesedik a széle, és kezdenek szépen "belesülni" az áfonyaszemek, lapáttal alányúlunk, megfordítjuk. A másik oldalát is megsütjük, lapáttal egész óvatosan lefelé nyomva a palacsintát.

Hasonlóan járunk el a többi tésztával is. A kókuszzsírt pótoljuk, illetve ha a gyümölcstől maszatosabb már a serpenyő, menet közben is érdemes áttörölni egy papírtörlővel. Agávésziruppal meglocsolva tálaljuk. 

süti beállítások módosítása