Nem telhet el nyár és főleg szeptember az alábbi receptem elkészítése nélkül. Más, mint a klasszikus magyar verzió (nem, nem jobb vagy rosszabb, más), de ha valaki szereti magát a "műfajt", érdemes kipróbálnia. És el ne felejtsem, húsos, érett kápiával készítve is annyira finom!
A recept (a tőlem megszokottakkal ellentétben) "mesélősebb", ennek annyi az oka, hogy sokféleképpen készítem/elkészíthető. Mutatom az alapokat, arányokat, zárójelbe tettem a módosítási lehetőségeket.
Hozzávalók (4 adaghoz, ami ezúttal 4 paprikára vonatkozik):
A paprikákhoz:
kb. 16 dkg bulgur
só
4 evőkanál csípős paprikakrém (nem feltétlenül kell beletenni, de a sok édes mellé szuperül illik)
2 gerezd fokhagyma
kb. 15 dkg tonhal (konzerv, natúr lében eltett, lecsepegtetve) (elhagyható, esetleg konzerv lazacra cserélhető)
opcionálisan 1 db tojássárgája (duplázott mennyiségnél mehet 1 egész tojás, akkor érdemes tojást beletenni, ha jobban "összeálló" tölteléket szeretnénk, én általában kihagyom)
4 db kb. 12 dkg-os tv paprika
A sok "kb." azért, mert a paprika mérete kissé eltérhet.
A paradicsomos szószhoz:
Egy egészen sűrű, krémes, zöldfűszeres paradicsomszószt főzök, pontosabban abban főzöm meg a paprikákat. Nyugodtan készíthető kevesebb passatával, ez az arány 4 vagy 8 paprikával is működik, a lényeg, hogy szeretek egy jó tányérnyi szószt kitálalni.
2 evőkanál olívaolaj
4 gerezd fokhagyma
legalább 1,5 l passata (passzírozott paradicsom, lehet 2 l is)
4 ág oregánó lecsipkedett levelei
4 ág kakukkfű lecsipkedett levelei
1 ág rozmaring egészben hagyva
só
A bulgurt kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízben puhára főzzük. Összekeverjük a csípős paprikakrémmel, a megpucolt, lereszelt fokhagymával, a villával összetört tonhallal, ízlés szerint további sóval és opcionálisan a tojássárgájával (tojással). A paprikákat megmossuk, csumájukat, ereiket, magjaikat eltávolítjuk, majd megtöltjük a töltelékkel.
Egy nagyobb, lapos lábasban felhevítjük az olívaolajat, és a megpucolt, lereszelt fokhagymát megfonnyasztjuk rajta. Felöntjük a passátával, hozzáadjuk az összes zöldfűszert, megsózzuk, és beleültetjük a paprikákat. Csak annyi vizet adunk hozzá, hogy a paprikákat félig ellepje, felforraljuk, majd lassú (minél lassabb!) tűzön, lefedve, a paprikákon időnként fordítva készre főzzük. Közben kevés víz adható hozzá, de maradjon jó sűrű a paradicsom.
Amikor a paprikák megpuhultak, átfőttek, kivesszük, a szószból eltávolítjuk az egész rozmaringágat, és simára turmixoljuk. Ha szükséges, még megsózzuk, és a paprikákkal tálaljuk.