Csigó Zita gasztroblogja

A kedvenc töltött paprikám

bulgurral, tonhallal, passatával

2022. szeptember 03. - Csigó Zita

Nem telhet el nyár és főleg szeptember az alábbi receptem elkészítése nélkül. Más, mint a klasszikus magyar verzió (nem, nem jobb vagy rosszabb, más), de ha valaki szereti magát a "műfajt", érdemes kipróbálnia. És el ne felejtsem, húsos, érett kápiával készítve is annyira finom!

2022_08_27_042393.JPG

recept_az_instagramrol_1.jpg

A recept (a tőlem megszokottakkal ellentétben) "mesélősebb", ennek annyi az oka, hogy sokféleképpen készítem/elkészíthető. Mutatom az alapokat, arányokat, zárójelbe tettem a módosítási lehetőségeket. 

Hozzávalók (4 adaghoz, ami ezúttal 4 paprikára vonatkozik): 

A paprikákhoz:

kb. 16 dkg bulgur

só 

4 evőkanál csípős paprikakrém (nem feltétlenül kell beletenni, de a sok édes mellé szuperül illik)

2 gerezd fokhagyma 

kb. 15 dkg tonhal (konzerv, natúr lében eltett, lecsepegtetve) (elhagyható, esetleg konzerv lazacra cserélhető)

opcionálisan 1 db tojássárgája (duplázott mennyiségnél mehet 1 egész tojás, akkor érdemes tojást beletenni, ha jobban "összeálló" tölteléket szeretnénk, én általában kihagyom)

4 db kb. 12 dkg-os tv paprika 

A sok "kb." azért, mert a paprika mérete kissé eltérhet. 

A paradicsomos szószhoz: 

Egy egészen sűrű, krémes, zöldfűszeres paradicsomszószt főzök, pontosabban abban főzöm meg a paprikákat. Nyugodtan készíthető kevesebb passatával, ez az arány 4 vagy 8 paprikával is működik, a lényeg, hogy szeretek egy jó tányérnyi szószt kitálalni. 

2 evőkanál olívaolaj 

4 gerezd fokhagyma 

legalább 1,5 l passata (passzírozott paradicsom, lehet 2 l is)

4 ág oregánó lecsipkedett levelei 

4 ág kakukkfű lecsipkedett levelei 

1 ág rozmaring egészben hagyva 

2022_08_27_042394.JPG

A bulgurt kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízben puhára főzzük. Összekeverjük a csípős paprikakrémmel, a megpucolt, lereszelt fokhagymával, a villával összetört tonhallal, ízlés szerint további sóval és opcionálisan a tojássárgájával (tojással). A paprikákat megmossuk, csumájukat, ereiket, magjaikat eltávolítjuk, majd megtöltjük a töltelékkel. 

Egy nagyobb, lapos lábasban felhevítjük az olívaolajat, és a megpucolt, lereszelt fokhagymát megfonnyasztjuk rajta. Felöntjük a passátával, hozzáadjuk az összes zöldfűszert, megsózzuk, és beleültetjük a paprikákat. Csak annyi vizet adunk hozzá, hogy a paprikákat félig ellepje, felforraljuk, majd lassú (minél lassabb!) tűzön, lefedve, a paprikákon időnként fordítva készre főzzük. Közben kevés víz adható hozzá, de maradjon jó sűrű a paradicsom. 

Amikor a paprikák megpuhultak, átfőttek, kivesszük, a szószból eltávolítjuk az egész rozmaringágat, és simára turmixoljuk. Ha szükséges, még megsózzuk, és a paprikákkal tálaljuk. 

süti beállítások módosítása