Pasztellbarokk

Céklás rizottó gombafeltéttel

ChefGomba gombával készítve

2022. szeptember 24. - Csigó Zita

Nem teljesen klasszikus rizottó, viszont hatalmas őszi kedvenc nálunk. Édeskés, földes ízű sült céklával, szójaszószos ChefGomba gombaszeletekkel és fetával készült, magába a rizottóba pedig még egy jó nagy marék parmezán is került. 

2022_09_11_042504.JPG

2022_09_11_042496.JPG

A recept előtt jön még egy receptajánló is szójaszósz-gomba témakörben: 

Csilis-szójaszószos steak csiperkegomba

desktop285_1.jpg

 

Céklás rizottó gombafeltéttel

2022_09_11_042502.JPG

Hozzávalók (4 nagy adaghoz):

A rizottóhoz:

35 dkg cékla 

2 evőkanál olívaolaj

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

40 dkg rizottó rizs

1,5 dl száraz fehérbor

só, őrölt fekete bors

kb. 1,4-1,5 l zöldség alaplé (vagy víz)

12-15 dkg vaj

1 nagy marék reszelt parmezán

A feltéthez: 

2 evőkanál olívaolaj 

20 dkg ChefGomba steak csiperkeszeletek 

2-3 evőkanál szójaszósz

1 marék feta sajt 

petrezselyemzöld a díszítéshez

A céklát megmossuk, szárazra töröljük, alufóliába csomagoljuk, és 180-200 °C-os sütőben puhára sütjük. Amikor elkészült, kicsomagoljuk, hagyjuk kezelhető hőmérsékletűre hűlni, meghámozzuk, majd kis kockákra vágjuk. 

Egy lábasban felhevítjük az olívaolajat. A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, majd megfonnyasztjuk az olajon. Hozzáadjuk a szintén megtisztított, fokhagymanyomón áttört fokhagymát. Rászórjuk a rizst, alaposan összeforgatjuk, hagyjuk kifehéredni, majd felöntjük a fehérborral. Erős lángon, kevergetve addig főzzük, amíg elpárolog az alkohol. Ekkor sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük egy merőkanál forró alaplével vagy vízzel. Hozzáadjuk a céklakockákat is. 

Mérsékeljük a lángot, és az alaplevet merőkanalanként adagolva 20-25 perc alatt puhára, de még harapható állagúra főzzük a rizst, közben még utánasózhatunk. Végül elkeverjük benne a puha, felkockázott vajat és a reszelt parmezánt.

A feltéthez az olajat felhevítjük egy serpenyőben, rátesszük a csiperkeszeleteket, és átsütjük, közben meglocsoljuk a szójaszósszal. Ezzel, valamint fetával tálaljuk a rizottót, végül aprított petrezselyemmel díszítjük. 

 Szponzorált tartalom: a recepthez a gombát a ChefGomba biztosította, köszönöm!

2022_09_11_042500.JPG

süti beállítások módosítása