Csigó Zita gasztroblogja

Nyári kedvencek ChefGombával

2023. június 30. - Csigó Zita

Júniusra elővettem azt a témát, amit sosem tudnék megunni: könnyű, nyári ételek sok-sok ChefGombával felturbózva. Nyáron főzni plusz élmény (legyen klisés, nem baj :) ), nincs jobb, mint kimenni a kertbe friss zöldfűszerért, zsenge salátáért. És akkor a grillezésről, a kinti ebédekről és hosszú teraszon elköltött vacsorákról még nem is beszéltem. Jöjjenek a receptek! 

2023_06_10_000001011_masolat.jpg

2023_06_09_000000983.jpg

2023_06_09_000000984.jpg

 

Ördögszekér laskagomba "bruschetta" 

Természetesen erőteljes az idézőjel, hiszen pirított kenyérféle nincs a receptben (sőt a hagyma is lila), erős lángon sütött-pirított gombaszeletekkel váltottam ki. Apropó, a bruschetta közeli rokonát, a klasszikus (azaz kenyérrel készült) crostinit érdemes kipróbálni sült gombás feltéttel, a gombát fehérbabbal, párolt spenóttal szoktam mixelni. Vissza a recepthez: 1 adaghoz 1 gombát számoltam, a mennyiség így egyszerűen növelhető. 

2023_06_10_000001011.jpg

Hozzávalók (1 személyre): 

1 darab ChefGomba ördögszekér laskagomba 

1 teáskanál olívaolaj 

só 

1 gerezd fokhagyma 

4 db koktélparadicsom 

kevés lila hagyma 

bazsalikom 

extra szűz olívaolaj és balzsamecet 

A megtisztított gombát hosszában 4 vastagabb szeletre vágjuk, majd az egyik oldalát késsel beirdaljuk. Egy kis serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, és erős lángon átsütjük, átpirítjuk a gombát. A sütés végén megsózzuk, majd az irdalt oldalára ráreszeljük a megpucolt fokhagymagerezdet (ezzel már nem sütjük tovább). 

Közben a megmosott paradicsomot apró kockákra vágjuk, a magos rész zömét eltávolítjuk. Összekeverjük a megpucolt, finomra aprított lila hagymával, a felcsíkozott bazsalikommal és kevés sóval. A langyos gombaszeletekre halmozzuk, majd kevés olívaolajjal és balzsamecettel meglocsolva tálaljuk. 

 

Citromos spagetti shiitake gombával 

A shiitake gomba különleges ízét nem érdemes "túlbonyolítani". Pirítani szoktam olívaolajon, kis sóval, és általában valamilyen ázsiai ételhez használom. Ezúttal azonban semmi szójaszósz, szezámolaj és egyéb sem került mellé, hanem egy nyárias citromos-chilis spagettivel tálaltam. A blogon bátrabban leírom (szakácskönyvbe vagy magazinban megjelenő receptbe ilyen kitétel nem kerülhet), hogy ez bizony egy kóstolgatós recept, a citrom és a chili arányát lőjétek csak be az ízléseteknek megfelelően, persze a receptben mutatom az én arányaimat. A főzés végén pici vaj dobható a tésztához, én ezúttal nem adtam hozzá, hogy még könnyebb legyen a végeredmény. 

2023_06_11_000001016.jpg

Hozzávalók (2 személyre): 

18 dkg spagetti 

só 

3 evőkanál olívaolaj 

10 dkg ChefGomba shiitake gomba 

1 kisebb chilipaprika (ízlés szerint)*

2 szál újhagyma 

4 gerezd fokhagyma: 2 vékonyra szeletelve és 2 finomra reszelve 

kb. fél dl frissen facsart citromlé* + 1 kicsi, kezeletlen héjú citrom kb. 1/4-ének finomra reszelt héja (ízlés szerint)*

petrezselyemzöld vagy snidling 

A spagettit lobogó, enyhén sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük. A főzővízből keveset megtartunk. 

Közben 1 evőkanál olívaolajat felhevítünk egy serpenyőben, és a megtisztított, szeletekre vágott gombát átpirítjuk rajta. A sütés végén finoman megsózzuk, majd kivesszük a serpenyőből. Beleöntjük a többi olívaolajat, majd mehet hozzá a finomra vágott chili, a szeletelt újhagyma és fokhagyma, illetve a citromhéj. Lassú tűzön puhára sütjük a hagymákat (nem pirítjuk). 

Hozzákeverjük a főtt tésztát, majd mehet hozzá a reszelt fokhagyma és a citromlé, jól összeforgatjuk, sózzuk, közben adunk hozzá egy kevés főzővizet is. Ha tennénk hozzá vajat*, azt is ezen a ponton dobjuk a serpenyőbe! Végül visszatesszük a pirított gombát, és aprított petrezselyemzölddel vagy snidlinggel megszórva tálaljuk. 

*Kevésbé csípősen elegendő fél chilipaprika is. Ha nem biocitromot használunk, a citromhéjat hagyjuk el, inkább a citromlé mennyiségét növeljük! Ez utóbbit szintén érdemes apránként a tésztára locsolni, közben kóstolgatni. Amennyiben adok a tésztához vajat, parmezánnal tálalom. 

 

Laskagombás polenta 

A sült, szeletekre vágható polenta szuper köret (M. általa szerette meg a kukoricadarát/kukoricalisztet sok-sok éve, amikor először evett Olaszországban ilyet :) , viszont nyáron főételnek is simán készítem, salátával kiegészítve tökéletes. Ilyenkor mindig kap valamilyen feltétet (minimum egy jó adag sajtot a tetejére), ebben a receptben sült laskát szórtam rá és parmezánt. 

2023_06_12_000001018.jpg

Hozzávalók (4 nagy szelethez):

20 dkg ChefGomba laskagomba

2 evőkanál olívaolaj

só, őrölt fekete bors 

5-6 ág kakukkfű

6 dl víz vagy tej 

15 dkg kukoricadara

3-4 evőkanál finomra reszelt parmezán 

A megtisztított laskagombát felcsíkozzuk, majd egy serpenyőben, a felhevített olívaolajon átsütjük, közben sózzuk, borsozzuk és fűszerezzük a kakukkfű lecsipkedett leveleivel. 

Közben egy nagyobb lábasban felforraljuk a vizet vagy tejet. Mérsékeljük a lángot, beleszórjuk a kukoricadarát, sózzuk, borsozzuk. Folyamatos keverés mellett puhára, sűrűre főzzük. A masszát azonnal átöntjük egy vízzel kiöblített, közepes méretű hőálló tepsibe, sütőtálba. Tetejét elsimítjuk, majd elosztjuk rajta a sült laskagombát, végül megszórjuk a parmezánnal. 180 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk, és 20-25 percet sütjük, ezalatt a polenta teteje szépen megkérgesedik. 

 

Gombanyársak rozmaringos újkrumplival 

A rozmaringos újkrumpli (sőt az újkrumpli bárhogy) számomra a nagybetűs nyár. Vagy megfőzöm (nem túl puhára, majd serpenyőben lepirítom), vagy egyszerűen sütőben megsütöm. Rozmaring a köretben, hozzá pedig paradicsomos gomba. Egy nyári, kertészkedős naphoz tudnám elképzelni. 

2023_06_12_000001019.jpg

Hozzávalók (2 személyre): 

A körethez:

50 dkg újkrumpli

4 evőkanál olívaolaj 

2-3 teáskanál fűszerpaprika 

só, őrölt fekete bors

3-4 gerezd fokhagyma

rozmaringágak 

A nyársakhoz: 

30 dkg ChefGomba fehér és barna csiperkegomba vegyesen 

5 dkg sűrített paradicsom 

2 evőkanál olívaolaj 

2 evőkanál szójaszósz 

2 gerezd fokhagyma 

Az újkrumplik héját folyó víz alatt alaposan ledörzsöljük, majd a szemeket félbevágjuk. Az olívaolajat összekeverjük sóval, borssal, a fűszerpaprikával és a megpucolt, lereszelt fokhagymával. Összeforgatjuk a krumplival, majd egy sütőtálba tesszük. Rászórjuk a rozmaringágakat, és 200 °C-ra előmelegített sütőben, néhányszor átkeverve puhára sütjük. 

A gombákat megtisztítjuk, félbevágjuk. A paradicsomot, az olívaolajat, a szójaszószt és a megpucolt, lereszelt fokhagymát összekeverjük. Ha szükséges, még sózzuk, illetve kevés vízzel hígíthatjuk. A gombákat beleforgatjuk, majd nyársakra húzzuk (ha fa nyársakat használunk, azokat előtte 30 perccel áztassuk hideg vízbe!), és 180 °C-os sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük, félidőben egyet fordítunk rajtuk. A kész nyársakat a sült újkrumplival tálaljuk. 

Szponzorált tartalom: a receptekhez a gombákat a ChefGomba biztosította, köszönöm! 

süti beállítások módosítása