Csigó Zita gasztroblogja

Szilveszteri fetás-ricottás pogácsa

tojásmentes recept

2016. december 31. - Csigó Zita

A legjobb dolgok sokszor születnek a véletlennek köszönhetően, jelen esetben mindenféle karácsonyról és fotózásból maradt alapanyag kötött ki egyetlen pogácsában. Az egyetlen szempont a tojásmentesség volt, kis túlzásokkal minden továbbit a hűtő maradékai biztosítottak. Az eredmény pihe-puha, szaftos pogácsa lesz, ami tuti készül majd máskor is.

2016_12_31_4716_lores.jpg

Hozzávalók (kisebb pogácsaszaggatóval 1,5 nagy tepsi pogácsához):

50 dkg liszt

1 csomag instant élesztő

10 dkg vaj

25 dkg feta sajt/krémfehérsajt/ezek keveréke

10 dkg ricotta (vagy áttört túró)

1 kis doboz (17,5 dkg) joghurt

1 dl tej

só (a sajt sósságához mérten)

1 csokor snidling

2 evőkanál tejföl a kenéshez

A lisztben elkeverjük az élesztőt, majd belemorzsoljuk a vajat és a fetát vagy krémfehérsajtot. Hozzáadjuk a ricottát vagy áttört túrót, beleöntjük a joghurtot és a tejet, megsózzuk, végül pedig az aprított snidlinget is rászórjuk. A tésztát alaposan összegyúrjuk, rugalmas, keményebb, az edény falától elváló állagot kell kapnunk.

Áttesszük egy tálba, letakarjuk, és meleg helyen 1,5-2 órát kelesztjük. Ezt követően lisztezett felületen átgyúrjuk, 2-2,5 cm vastag téglalappá nyújtjuk, kiszaggatjuk és megsodorjuk. A pogácsákat sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük, tetejüket vékonyan lekenjük tejföllel, és 190 fokos sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük.

süti beállítások módosítása