Július elején csupa kerti parti tematikához (is) kapcsolható gombát kaptam a ChefGombától, plusz egy olyan különlegességet, amit szerintem sokan még nem próbáltatok. A portobellókat megtöltöttem az egyik kedvenc nyárias töltelékemmel, a steak szeletekből nyársak lettek, az óriás fehér csiperkegombák panko morzsás bundát kaptak. A különlegesség pedig a süngomba, ami nemcsak szuper menőn néz ki, hanem az íze is igazán egyedi, a a posztban azt is mutatom, hogy miért nagyon egészséges.
Rizses-szardíniás töltött portobello
Szinte minden hónapban teszek a ChefGombás receptjeim közé legalább egy olyat, amihez éppen pár hozzávaló szükséges. Szándékos a dolog: a jó minőségű, friss gomba annyira komplex magában is (íz, állag), hogy alig néhány további alapanyag kell csak ahhoz, hogy klassz fogást kapjunk.
Hozzávalók (6 darabhoz):
10 dkg kerekszemű rizs
só
1 gerezd fokhagyma
2 szál újhagyma
1 kis konzerv (12,5 dkg) paradicsomos szardínia
6 db ChefGomba portobello
A rizst sóval megfőzzük (a csomagoláson ajánlott vízmennyiségben), amikor már majdnem kész, hozzáreszeljük a megpucolt fokhagymát. Lehúzzuk a tűzről, majd hűlni hagyjuk. Ezután belekeverjük a megmosott, felkarikázott újhagymát és a konzerv tartalmát (ne szűrjük le!).
A portobellók tönkjeit eltávolítjuk, majd grillen megsütjük, a keletkezett felesleges folyadékot felitatjuk a belsejükből. A rizses töltelék langyosan (akár újramelegítve) a legfinomabb benne!
Panko morzsás gombaszeletek ajváros majonézzel
A street foodoknak a kert partikon is ott a helyük! Elárulom, hogy még azok is repetázni szoktak ebből az ételből, akik húsos street food pártiak. És még egy jó hír: a gombaszeleteket sütőben sütöttem, így nem kell bő olajjal sem számolni!
Hozzávalók (2 nagyobb adaghoz):
4 darab ChefGomba óriás grill fehér csiperkegomba
kevés liszt (lehet teljes kiőrlésű is)
1 db tojás
só
kb. 6 dkg panko kenyérmorzsa
kevés (olíva)olaj
A mártogatóshoz:
5 dkg majonéz
kb. 3 teáskanál csípős ajvár
1 gerezd fokhagyma
A gombákat szeletekre vágjuk. (Én 1 gombából 4 vastagabb szeletet vágtam: először eltávolítottam a tönköt, majd szeleteltem, viszont a két "széle" szeletet nem használtam fel, illetve a szeletek "csúcsait" is levágtam, hogy könnyebben panírozhatók legyenek. A tönkök, leeső részek szuperek lesznek egy könnyű tésztaételbe vagy rizottóba.)
A gombákat hagyományos módon panírozzuk, először lisztbe, majd felvert, sózott tojásba, végül pedig panko morzsába forgatjuk. A szeleteket egy olajjal vékonyan átkent sütőrácsra sorakoztatjuk (a rácsot egy tepsire tesszük), és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Félidőben nem árt egyet fordítani a szeleteken, de az sem nagy katasztrófa, ha ehhez a mozzanathoz nincs türelmünk.
A mártogatóshoz a majonézt kikeverjük az ajvárral és a megpucolt, finomra reszelt fokhagymával, és a ropogós gomba mellé tálaljuk.
Gombanyársak nyári tésztasalátával
A tésztasalátát elkészíthetjük akár előző nap elkészíthetjük (sőt, jót tesz neki, ha pihen egy éjszakát a hűtőben), a salsa szintén összedobható a buli előtt, azaz amint megsül a grillen a gomba, már tálalhatunk is.
Hozzávalók (4 adaghoz):
A tésztasalátához:
25 dkg durum fusilli
só
20 dkg tejföl (vagy tejföl és görög joghurt fele-fele arányban)
1 db kígyóuborka
1 db hegyes-erős zöldpaprika
4 szál újhagyma
őrölt fekete bors
A salsához:
15 dkg koktélparadicsom
kb. 1/4 (kis) fej lila hagyma
kevés olívaolaj, só
A gombához:
1 doboz (25 dkg) ChefGomba Steak csiperke szelet
kevés olívaolaj, só
A tésztát lobogó, enyhén sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük. Még melegen hozzákeverünk a tejfölből (vagy a tejföl-joghurt keverékből) kb. 3 evőkanállal, majd lefedve hagyjuk teljesen kihűlni. Közben az uborkát, a paprikát és az újhagymát megmossuk, megtisztítjuk és apróra vágjuk. Összekeverjük a többi tejföllel (tejföl-joghurttal), sózzuk, borsozzuk, és hozzáforgatjuk a kihűlt tésztát. Tálalásig (legjobb, ha egy éjszakára) zárt dobozban hűtőbe tesszük. Tálalás előtt hozzákeverhetünk egy kevés frissen facsart citromlevet és egy jó adag finomra aprított kaprot.
A salsához a megmosott koktélparadicsomokat és a megtisztított lila hagymát apróra vágjuk, majd összekeverjük egy kevés olívaolajjal és sóval.
A gombaszeleteket egészben vagy felezve nyársakra húzzuk, felületüket megkenjük egy kevés olívaolajjal, és grillen átsütjük (a fa nyársakat előzőleg áztassuk hideg vízbe legalább 30 percre!), végül megsózzuk. A tésztasalátával és a salsával tálaljuk.
Süngombával töltött tortilla
A süngombát (más néven oroszlánsörény-gombát) mindenkinek nagyon ajánlom. Szuper az íze és az állaga, a tenger gyümölcseire emlékeztet, és elegendő egy kis vaj-olaj keveréken átsütni, hogy jól érvényesüljenek a tulajdonságai. Esszenciális aminosavakban, antioxidánsokban gazdag, támogatja az immunrendszert, antibakteriális hatású, hozzájárulhat a gyomor- és bélrendszer, valamint az idegrendszer egészségének megőrzéséhez. Még a stresszt és az alvászavarokat is csökkentheti! :)
Hozzávalók (2 adaghoz):
1 doboz (10 dkg) ChefGomba Süngomba
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál vaj
só
2 db kisebb, tetszőleges tortilla lap
majonéz, salátalevelek, koktélparadicsom és lila hagyma az összeállításhoz
A gombát szeletekre vágjuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, megolvasztjuk a vajat, majd a keveréken átsütjük a gombaszeleteket, a sütés végén megsózzuk.
A tortilla lapokat felmelegítjük, megkenjük majonézzel, tépkedünk rájuk salátaleveleket, majd elosztjuk rajtuk a felszeletelt koktélparadicsomokat és lila hagymát, valamint a sült gombaszeleteket. Összehajtva vagy feltekerve tálaljuk.
Szponzorált tartalom: A receptekhez a gombákat a ChefGomba biztosította, köszönöm!