Csigó Zita gasztroblogja

Ünnep ChefGombával

Karácsonyi és szilveszteri receptek

2023. december 20. - Csigó Zita

A gomba ugyanúgy lehet hétköznapi hozzávaló, mint elegáns karácsonyi étel vagy szilveszteri partifalat alapanyaga. Ha mindenképpen választanom kellene, az alábbi négyesből a wellington a kedvencem, ezt akár köretnek is ajánlom az ünnepi asztalra. 

2023_12_20_000003529_masolata.jpg

Gomba wellington ceruzababbal

2023_12_11_000003504.jpg

Hozzávalók (4 darabhoz): 

12 darab közepes méretű ChefGomba fehér csiperkegomba

25 dkg mirelit ceruzabab 

só 

2 csomag (2*27 dkg) hűtött, konyhakész, sütőpapírra feltekert leveles tészta 

20 dkg sűrű, tejszínes sajtkrém

4-5 púpozott evőkanál finomra aprított petrezselyemzöld 

őrölt fekete bors 

4 evőkanál mustár 

2 db tojássárgája a kenéshez 

2023_12_10_000003500.jpg

A megtisztított gombákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 180 °C-os sütőben kb. 15 percet sütjük, majd szárazra töröljük. A ceruzababot enyhén sós vízben roppanósra főzzük, ezután leszűrjük, és konyharuhával szintén leszárítjuk. 

A leveles tésztát kis ideig szobahőmérsékleten pihentetjük, ezután a lapokat először hosszában, majd keresztben is kettévágjuk, így 4-4 egyforma méretű téglalapot fogunk kapni. A krémsajtot kikeverjük a petrezselyemmel, sóval és borssal. 

Összeállítás: az egyik tésztadarabot (körben 2-2 cm tésztát üresen hagyva) megkenjük a krémsajt negyedével, erre jön a ceruzabab negyede, a babra pedig 3 sült gomba. Finoman megsózzuk, végül megkenjük egy evőkanál mustárral. Az üres széleket megkenjük felvert tojássárgájával, és ráteszünk egy másik tésztadarabot. Összenyomkodjuk, villával körben megmintázzuk, majd a tetejét is lekenjük tojássárgájával. Végül megszurkáljuk villával, és 180 °C-os sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. (A többi hozzávaló felhasználásával hasonlóan elkészítjük a másik 3 darabot is.) 

 

Rétes szaloncukor gombával és camembert sajttal töltve 

2023_12_20_000003529.jpg

Hozzávalók (8 darabhoz):

30 dkg ChefGomba ördögszekér gomba

2 evőkanál olívaolaj 

só 

12 dkg camembert sajt 

kb. 12 dkg vaj 

1 csomag 6 lapos réteslap 

kevés zsemlemorzsa 

2023_12_10_000003501.jpg

A megtisztított gombákat hosszában szeletekre vágjuk, és egy serpenyőben, a felhevített olívaolajon átsütjük, a sütés végén megsózzuk. A gombaszeleteket 8 kb. egyenlő részre osztjuk. A camembert sajtot 8 hosszúkás szeletre vágjuk, a vajat megolvasztjuk. 

A réteslapokat kitekerjük, mindet kettévágjuk, majd az így kapott hasáb formájú lapokat hármasával, kevés olvasztott vajjal összeragasztjuk (a legfelső lapra ne kerüljön zsiradék!). Ezután mindet keresztben kettévágjuk, így 8 darab egyforma 3 rétegű tésztanégyzetet kapunk. Mindegyik alsó harmadát (a széleket körben üresen hagyva) beszórjuk egy kevés zsemlemorzsával, erre kerül egy kupac gomba egymásra helyezve és a tetejükre egy szelet sajt. 

Az alsó végétől indítva a tésztát feltekerjük, a két végét konyhai kötözővel szaloncukor formára elkötjük. Hasonlóan elkészítjük a többi szaloncukrot is. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, a tetejüket is lekenjük olvasztott vajjal, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 22-25 percet sütjük. A sütést követően a kötözőt eltávolítjuk (szalagra cserélhetjük). Melegen tálaljuk. 

 

Party-toast sült gombás, spenótos, tojásos feltéttel 

2023_12_11_000003506.jpg

Hozzávalók (12 darabhoz): 

1 evőkanál olívaolaj 

2 gerezd fokhagyma 

8 dkg bébispenót 

só, szerecsendió 

18-20 db ChefGomba barna baby csiperkegomba 

4 db keményre főtt tojás 

2-3 púpozott teáskanál mustár (többet is adhatunk hozzá ízlés szerint) 

6 db toast kenyér 

2023_12_10_000003502.jpg

Az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben, és a megtisztított, lereszelt fokhagymát megfuttatjuk rajta. Hozzáadjuk a megmosott, felcsíkozott spenótleveleket, rövid idő alatt megfonnyasztjuk, közben sóval és reszelt szerecsendióval ízesítjük. Kivesszük, félretesszük. 

A serpenyőbe szórjuk a megtisztított, kettévágott baby gombákat (ha szükséges, kevés olívaolajjal pótolhatjuk a zsiradékot a serpenyőben), átsütjük, végül megsózzuk. 

A keménytojásokat megpucoljuk, a tojássárgájákat összedolgozzuk a mustárral és kevés sóval. A tojásfehérjéket kis kockákra vágjuk, összekeverjük a mustáros tojássárgájákkal és a párolt fokhagymás spenóttal. 

A kenyérszeleteket megpirítjuk. Elosztjuk rajtuk a spenótos-tojásos feltétet, és átlósan kettévágjuk. Végül a tetejükre helyezzük a sült gombákat. 

 

Vörös quinoával töltött gombafejek 

2023_12_08_000003497v.jpg

Hozzávalók (12 darabhoz): 

2 tálca (12 db) ChefGomba grill gomba 

10 dkg vörös quinoa

2 zsenge szál újhagyma 

1 kis marék petrezselyemzöld 

2 evőkanál mustár 

só 

2021_03_13_032343_1.JPG

Előkészítjük a gombákat: megtisztítjuk, tönkjeiket eltávolítjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk fejjel lefelé. 180 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük, és addig sütjük (kb. 15-20 perc), amíg megpuhulnak, de még megtartják a formájukat. A sült gombák belsejéből felitatjuk a keletkezett nedvességet, majd ízlés szerint meg is sózhatjuk. 

Közben a quinoát szűrőben alaposan átmossuk, és kb. 2,5-szeres mennyiségű vízben puhára főzzük. Hagyjuk kicsit hűlni (vagy teljesen kihűlni), majd összekeverjük a finomra aprított újhagymával és petrezselyemzölddel, valamint a mustárral és sóval. Végül a töltelékkel megtöltjük a gombafejeket. Fogyasztható melegen, langyosan vagy teljes hűlés után is.

Szponzorált tartalom: a receptekhez a gombákat a ChefGomba biztosította, köszönöm!

süti beállítások módosítása