Csigó Zita gasztroblogja

Szia tavasz, szia húsvét! #2 - Étcsokis pite levendulás lemon curd krémmel

2015. április 01. - Csigó Zita



Étcsokis pite levendulás lemon curd krémmel

Hozzávalók (egy kb. 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformához):

A tésztához:

25 dkg liszt
12 dkg vaj
1 db tojás
3 evőkanál cukor
kevés víz
1 csipet só

A levendulás lemon curd krémhez:

15 dkg cukor
10 dkg vaj
1 dl citromlé átszűrve
2 teáskanál levendulavirág
4 nagy tojás
1 púpozott teáskanál kukoricakeményítő

A csokikrémhez:

20 dkg étcsokoládé
2 dl habtejszín
3 evőkanál cukor
5 dkg vaj

A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk az elhabart tojást, a cukrot, a sót, és 1-2 evőkanál hideg vizet. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és fóliába csomagolva fél órára hűtőbe tesszük. Ezt követően lisztezett felületen vékony, kerek lappá nyújtjuk, és egy kivajazott kapcsos tortaformába helyezzük úgy, hogy magas pereme legyen. Megszurkáljuk villával, és beborítjuk sütőpapírral. Megtöltjük sütőbabbal, és 180 fokos sütőben 20 percen keresztül vakon sütjük. Ezután eltávolítjuk a sütőbabot, és még további 5 percet sütjük a tésztát.

Közben elkészítjük a lemon curd krémet, Vízgőz felett összeolvasztjuk a cukrot, a vajat és az átszűrt citromlevet, hozzáadjuk a levendulavirágot is, és pár perc alatt felfőzzük. Levesszük a tűzről, és megvárjuk, hogy kihűljön, a levendulát leszűrjük. Ezután az elhabart tojásokat egyesével hozzákeverjük, majd visszatesszük a vízgőz fölé, és folyamatosan kevergetve készre főzzük. A kukoricakeményítőt kevés vízben simára keverjük, és hozzácsorgatjuk a masszához. A hagyományos lemon curdnél sűrűbb krémmé főzzük.

A kész, langyos krémet a kihűlt pitetésztára kenjük, és 20 percre hűtőbe tesszük. Ezalatt elkészítjük az étcsokis réteget. Vízgőz felett felmelegítjük a tejszínt a cukorral és a vajjal. Beletördeljük a csokit, és folyamatos kevergetés mellett simára olvasztjuk. Megvárjuk, míg kissé kihűl, majd a lemon curd rétegre öntjük. A kész tortát egy éjszakára hűtőbe tesszük, másnap szépen szeletelhető.





süti beállítások módosítása