Mascarponés pite szilvával és meggyel
Hozzávalók (egy kb. 24 cm átmérőjű kerek tortaformához):
Az omlós alaphoz:
20 dkg liszt
12 dkg vaj
1 db tojás
2 evőkanál cukor
1 csipet só
2-3 evőkanál hideg víz
A töltelékhez:
20 dkg mascarpone
5 dkg tejföl
3 db tojás
8 dkg porcukor
4 dkg búzadara + 1-2 evőkanál a szóráshoz
10 db nagyobb méretű szilva
10 dkg meggy
A tésztához a lisztben elmorzsoljuk a puha vajat, majd hozzáadjuk a tojást, a cukrot, a sót és egy kevés vizet. Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, és alufóliába csomagolva fél órára hűtőbe tesszük.
Közben a mascarponét kikverjük a tejföllel, az elhabart tojásokkal, a cukorral és 4 dkg búzadarával. A megmosott szilvát kimagozzuk és cikkekre vágjuk, a meggy magjait szintén eltávolítjuk.
A lehűlt tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, és egy kivajazott kapcsos tortaformát (vagy piteformát) kibélelünk vele úgy, hogy pereme is legyen. Sütőpapírt borítunk rá, feltöltjük szárazabbal, és 180 fokos sütőben 10 percet elősütjük. Ezután eltávolítjuk a babot a sütőpapírral együtt, és tovább 2 percre a sütőben hagyjuk a tésztát.
Az elősütött alapot megszórjuk a maradék búzadarával, eloszlatjuk rajta az előkészített gyümölcsöket, és meglocsoljuk a mascarponés krémmel. Visszatoljuk a sütőbe, tűpróbáig sütjük (kb. 30-35 perc), majd a formában hagyjuk langyosra hűlni.
Őszibarackos-rozmaringos pite mascarponés krémmel
Hozzávalók (egy kb. 22-24 cm átmérőjű kerek tortaformához):
A tésztához:
1 pohár natúr joghurt
1 1/3 joghurtospohárnyi cukor
2/3 joghurtospohárnyi olaj (fele lecserélhető tejre)
2 db tojás
fél citrom kifacsart leve
3 joghurtospohárnyi liszt
2 teáskanál sütőpor
1 db őszibarack hámozva, apró kockákra vágva
10 db rozmaringlevél finomra aprítva
A krémhez:
1,5 dl habtejszín
1 csomag instant zselatin
25 dkg mascarpone
8 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 db őszibarack a díszítéshez
A sós karamellhez:
20 dkg kristálycukor
1,5 dl habtejszín
8 dkg sózott vaj (vagy egy nagy csipet só a natúr vajhoz)
A tésztához a joghurtot kikeverjük a cukorral, az olajjal, a tojásokkal és a citromlével. A lisztben elkeverjük a sütőport, a két keveréket összedolgozzuk, végül beleforgatjuk az aprított őszibarackot és rozmaringot. A tésztát kivajazott kapcsos tortaformába simítjuk, és 170 fokos sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük.
A krémhez a lehűtött tejszínt elkezdjük habbá verni, majd fokozatosan hozzáadagoljuk az instant zselatint, a mascarponét és a kétféle cukrot. Habverővel összedolgozzuk, és felhasználásig hűtőbe tesszük.
A kész, kihűlt tésztát tortagyűrűbe helyezzük, és elsimítjuk rajta a mascarponés krémet. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, tálalás előtt felcsíkozott őszibarackkal díszítjük.
A sós karamellhez a kristálycukrot egy lábasban, kevés vízzel karamellizáljuk. Hozzáadjuk a felmelegített habtejszínt és a puha vajat, kevergetve, alacsony lángon egyneművé főzzük. A pitéhez tálaljuk.
Ribizlis-kókuszos-cukkinis muffin
Hozzávalók (12 darabhoz):
20 dkg cukkini meghámozva, tisztítva mérve
2 db tojás
15 dkg cukor
3/4 dl tej
1/2 dl olaj
10 dkg kókuszreszelék
25 dkg liszt
2 evőkanál kakaópor
2 cm-nyi friss, tisztított, reszelt gyömbér
1 teáskanál őrölt fahéj
15 dkg leszárazott piros ribizli
A meghámozott cukkinit nagy lyukú reszelőn lereszeljük, fél órát állni hagyjuk, majd egy szűrőbe tesszük, és alaposan kinyomkodjuk belőle a nedvességet.
A tojásokat felhabosítjuk a cukorral, a tejjel és az olajjal. Egy másik edényben elkeverjük a kókuszreszeléket a liszttel, a kakaóporral, a gyömbérrel és a fahéjjal, majd a nedves és a száraz alapokat összedolgozzuk. Végül beleforgatjuk a tésztába a cukkinit és a ribizit is.
A masszát szétosztjuk egy muffinsütő mélyedéseiben, és 170 fokon tűpróbáig (kb. 22-25 perc) sütjük.