Puha, szaftos pite, igazi őszi-téli finomság. Just fun készült belőle egy halloweeni díszítésű is, a cukormentesség* természetesen nem a tökcukros változatra vonatkozik.
Hozzávalók (egy kb. 18 cm átmérőjű kerek formához):
1 közepes méretű sütőtök (kb. 1 kg 30 dkg)
1 banán
4 tojás
10 dkg rizsliszt
2 evőkanál cukrozatlan, sötét kakaópor
2 dkg kókuszreszelék
1 bionarancs héja
2 cm friss gyömbér
1 púpozott kávéskanál őrölt fahéj
A díszítéshez:
8 dkg étcsokoládé (cukormentes, magas kakaótartalmú)
1 kávéskanál olaj
1 marék almaszirom
A tököt meghámozzuk, magjait kiszedjük, felkockázzuk, és kiterítjük egy sütőpapírral borított sütőlemezre. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 30-40 perc alatt puhára sütjük. Ezt követően félretesszük, és megvárjuk, hogy teljesen kihűljön.
A sült tökből kimérünk 50 dkg-ot (kb. ennyi lesz a megadott mennyiségből), és a banánnal együtt pürésítjük. A tojásokat kissé felverjük, hozzákeverjük a zöldség- és gyümölcspépet, majd fokozatosan adagolva a rizslisztet, a kakaóport és a kókuszreszeléket is. Belereszeljük a narancshéjat és a megtisztított gyömbért, megszórjuk fahéjjal, majd az egész keveréket simára keverjük. Sütőpapírral bélelt formába öntjük, és 170 fokos sütőben kb. 30-35 percet sütjük. Akkor van készen, ha a brownie tésztájához hasonlóan a belseje még kissé szaftos.
Az összetördelt étcsokit vízgőz felett összeolvasztjuk az olajjal, és a süti tetejére csorgatjuk. Almaszirommal (vagy kis tök formájú cukrokkal) díszítjük.