Csigó Zita gasztroblogja

Csokis-kókuszos-barackos morzsapite

gluténmentes recept

2017. július 05. - Csigó Zita

Hétvégén szakácskönyvet fotóztam, az alanyok között volt egy jóóó nagy adag sárgabarack. Annyira megjött a kedvem hozzá, hogy hétfőn vettem is egy dobozzal. Csokival és kókusszal szuper finom, jó alternatíva a szokásos fahéjas ízesítés kiváltására. A crumble-t (vagy morzsapitét) azért szeretem, mert gluténmentesíthető, szinte bármilyen gyümölccsel készíthető, alig kell bele hozzáadott cukor (és ami igen, az jól helyettesíthető), a tészta kidolgozása pedig roppant egyszerű: végre egyszer nem kell csomómentességre törekedni! Ja, és ez az első blogpost az új stúdiómból! :)

Hozzávalók (egy 20-22 cm-es sütőtálhoz):

40 dkg sárgabarack

10 dkg étcsoki

12 dkg zabpehely

8 dkg kókuszreszelék

12 dkg vaj + a forma kikenéséhez

3 evőkanál nádcukor

5 dkg vegyes olajos mag (mandula, mogyoró, kesudió)

2017_07_04_000111.jpg

A megmosott, kimagozott sárgabarackokat egyenletesen szétterítjük egy kivajazott sütőtálban. A csokit durvára vágjuk, rászórjuk.

A morzsához a zabpelyhet késes aprítóban összetörjük (egy kicsit maradjon darabos), összekeverjük a kókuszreszelékkel, majd hozzámorzsoljuk a vajat. Nem szükséges simára dolgozni, maradhat darabos, morzsás. Végük hozzákeverjük a nádcukrot, majd a morzsát a csokis barackra szórjuk. Tetejét meghintjük a durvára vágott magvakkal, és 170 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütjük.

Forrón, langyosan és teljesen kihűlve is nagyon finom, pár gombóc vanília- vagy pisztáciafagyi sem rontja el! 

2017_07_04_000113.jpg

süti beállítások módosítása