Csigó Zita gasztroblogja

Töltött tintahal pirított bébicukkinivel

gluténmentes, laktózmentes recept

2018. július 07. - Csigó Zita

Az egyik kedvencem a tintahal. Tésztaételekben, grillezve, pici citromlével, bundázva és persze töltve. Szóval összességében bárhogy, gyakran vásárolok magunknak. Töltött recept következik zsenge zöldségekkel. A bébicukkinik nemcsak helyesek, hanem nagyon finomak is, a Szimpla Piacról szereztem be őket.

2018_07_05_009479.jpg

2018_07_05_009463.jpg

desktop176.jpg

2018_07_06_009480.jpg

Hozzávalók (4-5 tintahalhoz):

10 dkg rizottó rizs

1 teáskanál olívaolaj + a sütéshez

1 nagyobb gerezd fokhagyma

10 dkg chorizo

1 nagyobb ág oregánó

őrölt fekete bors

1 keményre főtt tojás

1 bő teáskanál dijoni mustár

1 kis marék magozott, fekete olajbogyó

pár levél bazsalikom

4-5 nagyobb tisztított tintahaltörzs

A körethez:

1 evőkanál olívaolaj

1 csokor újhagyma fehér része

25 dkg bébicukkini

fél kaliforniai paprika

15 dkg koktélparadicsom

1 kis marék magozott, fekete olajbogyó

só, őrölt fekete bors

A rizottó rizst enyhén sós vízben készre főzzük. Közben egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd a megpucolt, lereszelt fokhagymát párolni kezdjük rajta. Rádobjuk az apró kockára vágott chorizót, átpirítjuk, ízesítjük az oregánó lecsipkedett leveleivel, kevés sóval és borssal.

Lehúzzuk a tűzről, megvárjuk, hogy kissé kihűljön, majd késes aprítóba tesszük. Hozzáadjuk megpucolt tojást és a mustárt, majd az egészet darabosra törjük. Összekeverjük az elkészült rizzsel, a kis kockákra vágott olajbogyókkal és a finomra aprított bazsalikommal.

Megtöltjük a masszával a tintahalakat, a végüket fogpiszkálóval lezárjuk. Ne töltsük túl, ha túl pufik a halak, könnyedén kirepedhetnek, vagy sülés közben egyszerűen "kifolyhat" belőlük a töltelék. Olívaolajjal kikent sütőtálba sorakoztatjuk a halakat, a tetejükre is locsolunk kevés olajat, majd letakarjuk alufóliával. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük.

Közben a körethez egy serpenyőben, a felhevített olajon összepirítjuk-pároljuk a felkarikázott újhagymát, a cukkiniket és a kockázott paprikákat. Lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a felcikkezett koktélparadicsomokat és az olajbogyókat, sózzuk borsozzuk. A felszeletelt tintahal mellé tálaljuk. 

desktop177.jpg

Kerámiák a posztban: Pastel Handmade Ceramics

süti beállítások módosítása