A zsályára valahogy mindig ősszel kattanok rá. Nem hiszem, hogy véletlen, a sütőtökkel iszonyú jó párost alkot, illetve az őszi gyümölcsökkel is szeretik egymást. Karakteres, laktató fogás jön, gyakran készítem, ha itthon már nyúznak a hús miatt.
Hozzávalók (4 nagy adaghoz):
80 dkg burgonya (sütni való, héjuk ízlés szerint maradhat)
3-4 db birsalma
4 kis fej vörös- vagy salottahagyma
4 kis fej lila hagyma
3 csokor újhagyma
8 kis sütni való kolbász
kb. 16 zsenge zsályalevél
só, őrölt fekete vagy színes bors
cider
A burgonya héját alaposan lesikáljuk, majd cikkekre vágjuk. A birsalmát, a vöröshagymát és a lila hagymát meghámozzuk, szintén felcikkezzük. Az újhagymák fehér részét megtisztítjuk, egészben hagyjuk (a zöldjéből tehetünk félre a tálaláshoz). A kolbászokat beirdaljuk.
4 sütésálló tál alját kibéleljük krumplicikkekkel. Erre kerül a birs, a hagymák és a kolbászok. Rápakoljuk a zsályaleveleket (jusson egységesen minden részre az íze miatt), sózzuk, borsozzuk, és öntünk alájuk egy kevés cidert. Tetejüket lefedjük alufóliával, és már mehetnek is a sütőbe 190 fokra. Kb. 1 óra alatt sülnek készre (a krumplinak kell teljesen megpuhulnia), közben az elpárolgott cidert pótoljuk, de mindig csak egy kevéssel. Újhagymazölddel díszíthetjük.
*A kolbász összetevőit érzékenység esetén alaposan érdemes elolvasni!