Csigó Zita gasztroblogja

Köleses-tonhalas töltött paprika LEGJAVA Csípős Paprikakrémmel

gluténmentes recept

2020. május 28. - Csigó Zita

2019 őszén kezdtem el dolgozni a LEGJAVA termékekkel. Azóta nagyot fordult a világ a bordányi Homokhátság Szíve Szociális Szövetkezet Zöldség- és Gyümölcsfeldolgozó Üzemével, azaz a termékcsalád gyártójával, hiszen a Hungaricool by Spar innovációs verseny egyik győzteseként 3 LEGJAVA íz is bekerült a Spar kínálatába. A Csípős Paprikakrém, a Borsos-mentás Eperszósz és a Pezsgős Őszibaracklekvár valamennyi INTERSPAR üzletben, valamint a Spar online shopjában is elérhető. Persze a többi termékre is keressetek rá (és rendeljetek belőlük...), a kínálat a LEGJAVA honlapján.

2020_05_27_025374.JPG

desktop191_1.jpg

2020_05_27_025378.JPG

A korábbi LEGJAVA termékekkel készült receptjeim itt és itt találjátok a blogon. A friss receptek, vagyis egész pontosan egy receptvideó sorozat pedig a LEGJAVA Facebook oldalára kerül fel szép sorjában, érdemes sokszor visszanézni, mert még közel sincs vége. :) Ezekben a receptekben a 3 SPAR-os íz kerül középpontba, készítettem mindenféle szuper sós fogást a Paprikakrémmel, valamint édeseket az Eperszósszal és az Őszibaracklekvárral. Mutatok párat közülük, ugye, milyen jól néznek ki? :)

legjava.jpg

A videók felvétele közben is folyamatosan kattogott az agyam, és egyre több plusz recept jutott eszembe. Például ez a töltött paprika.

A klasszikus töltött paprikát senkinek sem kell bemutatni, illetve a teljesen vegyes töltelékekkel készülő sült kaliforniai paprikákat sem. Én azonban tv-paprikát (és a kápiát) is ugyanúgy szeretem sütőben sütve, és nem csak darált húsos-rizses masszával töltve. Így született meg ez a töltött paprika recept kölessel, tonhallal, lila hagymával és LEGJAVA Csípős Paprikakrémmel. Hamisítatlan rusztikus fogás, számomra a vidéki nyarakat idézi meg (írom ezt most egy hűvös, esős napon).

2020_05_27_025375.JPG

Hozzávalók (6 paprikához): 

10 dkg köles 

só 

1 evőkanál olívaolaj

fél fej lila hagyma

1 gerezd fokhagyma 

1 kis konzerv natúr lében eltett tonhal (kb. 13 dkg töltő tömeg) 

3 evőkanál (vagy ízlés szerint, ki mennyire szereti csípősen) LEGJAVA Csípős Paprikakrém 

1 tojássárgája 

6 tv-paprika 

A táláshoz: tejföl, pici só és LEGJAVA Csípős Paprikakrém 

A kölest alaposan átöblítjük, majd 2-szeres mennyiségű, enyhén sós vízben puhára főzzük. Hagyjuk teljesen kihűlni. Egy serpenyőben, a felhevített olajon megpároljuk a megpucolt, finomra aprított lila hagymát és a lereszelt fokhagymát. Hozzákeverjük a köleshez a tonhallal és a Csípős Paprikakrémmel együtt. Ezen a ponton (mielőtt belekerül a masszába a nyers tojás) érdemes megkóstolni, beállítani a csípősséget. Végül hozzákeverjük a tojássárgáját is. 

A paprikákat megmossuk, tetejüket levágjuk, magházukat, ereiket, magjaikat eltávolítjuk. Megtöltjük a masszával (ha kisebbek a paprikák, és marad massza, kevés zabpehellyel vagy zabkorpával megsüthetjük fasírtoknak), majd sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. 180 °C-ra előmelegített sütőben puhára sütjük. Ez kb. 40 percet vesz igénybe, közben le lehet takarni a paprikák tetejét, de nem muszáj (én pl. szeretem, ha kissé megbarnulnak). Sóval és LEGJAVA Csípős Paprikakrémmel ízesített tejföllel tálaljuk.

desktop190_1.jpg

A töltött paprikás fotó kék kerámiái Pastel Ceramics darabok. 

süti beállítások módosítása