Csigó Zita gasztroblogja

ChefGomba szeptember: Uzsonnázzunk!

2023. szeptember 24. - Csigó Zita

Először arra gondoltam, hogy a szeptemberi "sokkot" oldjuk fel comfort foodokkal, de annyira szép, nyárias meleg volt szeptember elején, amikor a recepteket készítettem (még melegrekord is megdőlt :) ), hogy inkább előhúztam az ilyenkor klasszikusnak mondható uzsonna tematikát. Igen-igen, nem kell feltétlenül leragadni a legkézenfekvőbb megoldásoknál, nyugodtan jöhet uzsonnára (vagy akár az étkezés jellegében rokon brunch-ra) gomba!

Serpenyős toast mustáros gombával és tükörtojással

2023_09_13_000002150.jpg

A különböző kenyérméretek miatt arányokat írok csak, elronthatatlan receptötlet! Házi toastkenyérből készítettem (mostanában itthon sütöm, hogy ne kelljen kilométeres adalékanyag-halmazzal szembenézni), néha 1/2, néha 1 kg lisztből. Az egy kilós formámból "hatalmas" szeletek lesznek, a pirítónkba pont beleférnek. :) 

Hozzávalók: 

Az alaphoz:

toastkenyér szeletek (4 nagyobb vagy 8 közepes szelet)

3/4 dl tej 

1 db tojás

só, őrölt fekete bors 

vaj 

A feltéthez: 

3 evőkanál olívaolaj 

1 doboz (30 dkg) ChefGomba szeletelt csiperkegomba 

2-3 evőkanál mustár 

1-2 teáskanál dijoni mustár 

só, őrölt fekete bors 

kenyérszeletenként 1-1 db tojás 

salátalevelek 

2023_09_13_000002149.jpg

A feltéthez egy serpenyőben, 2 evőkanál felhevített olívaolajon átsütjük a szeletelt gombát, közben hozzáadjuk a kétféle mustárt, és sózzuk, borsozzuk. Tálalásig melegen tartjuk. 

Ha a kenyér puha (nem szikkadt), felhasználás előtt kenyérpirítóban vagy serpenyőben megpirítjuk. A tejet kikeverjük a tojással, sózzuk, borsozzuk, és megmártjuk benne a kenyérszeleteket (ez a mennyiség a kenyér méretétől függően 4-8 szelethez elegendő). Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és a megmártott kenyerek mindkét oldalát átsütjük rajta. 

A maradék olívaolajon hagyományos módon tükörtojásokat sütünk, a sárgájukat finoman megsózzuk. Ezután jöhet az összeállítás: a toastokra salátaleveleket tépkedünk, erre jön a mustáros gomba, végül pedig a tükörtojás.

 

Portobello hot dog

2023_09_15_000002210.jpg

Hozzávalók (8 darabhoz):

4 db ChefGomba portobello 

só 

10 dkg húsparadicsom (vagy más húsosabb paradicsom, esetleg koktélparadicsom) 

10 dkg kígyóuborka 

2 zsenge szál újhagyma 

kevés lila hagyma 

1 evőkanál mustár 

1-2 teáskanál dijoni mustár 

őrölt fekete bors 

8 db hot dog kifli 

salátalevelek 

2023_09_15_000002204.jpg

A portobello gombákat megtisztítjuk, tönkjeiket kiszedjük (leveshez, köretekhez felhasználhatók!), majd sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Finoman megsózzuk, majd 180 °C-on addig sütjük, amíg megpuhulnak, de még megtartják a formájukat (kb. 15 perc). Ezután a felesleges folyadékot kiöntjük belőlük. 

Amíg sülnek a gombák, a megmosott, megtisztított paradicsomot, uborkát, újhagymát és lila hagymát apróra vágjuk, összekeverjük a kétféle mustárral, valamint sóval és borssal. 

A hot dog kifliket felmelegítjük, majd elosztjuk bennük a salátaleveleket, a vastagabb csíkokra vágott sült portobellókat és a salsát. 

 

Zöldséges töltött gomba 

2023_09_23_000002249.jpg

Hozzávalók (6 darabhoz):

1 doboz (6 darab) ChefGomba grill fehér csiperkegomba 

1 evőkanál olívaolaj 

1 cikk (kb. 1/8) vöröshagyma 

1 cikk (kb. 1/8) lila hagyma 

1 gerezd fokhagyma 

5 dkg paprika (kápia, kaliforniai vagy pritamin) 

5 dkg cukkini

10 dkg húsos paradicsom (vagy koktélparadicsom) 

só, őrölt fekete bors 

2021_03_13_032343.JPG

A gombákat megtisztítjuk, a tönkjeiket eltávolítjuk (levesbe, köretbe velük!), majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. 180 °C-ra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg megpuhulnak, de még megtartják formájukat (kb. 15-20 perc). 

Közben elkészítjük a zöldséges feltétet. Az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben, majd a megtisztított, felaprított vöröshagymát, lila hagymát, valamint a lereszelt fokhagymát megfonnyasztjuk rajta. Rádobjuk a megmosott, kis kockákra vágott paprikát, majd ha már puhul, a hasonlóan előkészített cukkinit is. Amikor már a cukkini is puhul, mehet hozzá a megmosott, felaprított paradicsom. Sózzuk, borsozzuk, és együtt készre sütjük. 

A sütőből kivett gombákból kiöntjük a felesleges folyadékot, konyhai papírtörlővel szárazra töröljük, és megtöltjük a zöldséges töltelékkel. Melegen tálaljuk. 

Laskagombás tócsni 

2023_09_22_000002241.jpg

Hozzávalók (8 nagyobb tócsnihoz):

15 dkg ChefGomba laskagomba 

20 dkg burgonya (tisztított súly) 

15 dkg sárgarépa és fejes káposzta vegyesen (tisztított súly) 

1 nagy vagy 2 közepes méretű tojás 

2 gerezd fokhagyma

só, őrölt fekete bors 

3-4 evőkanál tetszőleges liszt 

kevés olívaolaj a sütéshez 

A diphez: 

1 kis pohár tejföl 

3-4 evőkanál majonéz 

1 gerezd fokhagyma 

1 teáskanál citromlével

só, snidling 

2023_09_22_000002236.jpg

A megtisztított laskagombát vékony csíkokra vágjuk, a többi zöldséget nagy lyukú reszelőn lereszeljük vagy legyaluljuk, majd az egészet összekeverjük.

A zöldségekhez rögtön hozzáadjuk a tojás(oka)t, a megpucolt, finomra reszelt fokhagymát, sót, borsot és apránként a lisztet. 

Egy serpenyőben felhevítünk egy kevés olívaolajat (nem szükséges bő olaj!), és 8 lapos tócsnit sütünk a masszából. Tálalásig papírtörlőre szedjük. (Három trükk, hogy biztosan ne essenek szét a tócsnik: a gombát tényleg vágjuk vékonyra, az olaj legyen közepesen forró, amiben szépen pirulnak a tócsnik, illetve széles lapáttal alájuk nyúlva fordítsuk meg őket a serpenyőben.) 

A diphez a tejfölt összekeverjük a majonézzel, a megpucolt, finomra reszelt fokhagymával, a citromlével, ízlés szerint sóval, valamint sok-sok felaprított snidlinggel. A tócsnik mellé tálaljuk. 

 

Szponzorált tartalom: a receptekhez a gombákat a ChefGomba biztosította, köszönöm! 

süti beállítások módosítása