Csigó Zita gasztroblogja

Bulgurburger

húsmentes recept

2020. július 23. - Csigó Zita

Szerintem azt már tudjátok, hogy nagyon szeretek zöldségekkel főzni. Ajváros receptet tettem fel a blogra idén és korábban is, az egyik legszuperebb nyári "ízesítő". Azért fogalmaztam így, mert ebben a receptben a semlegesebb bulgurnak ad egy olyan pluszt, amelytől simán szintet lép a gabonaburger. Hogy milyen buciba teszitek, az már abszolút rajtatok múlik, én most az ízek mellett a színekre is rámentem, hogy igazi party food legyen a hambikból.

2020_07_23_026372.JPG

desktop199_1.jpg

2020_07_23_026370.JPG

2020_07_23_026380.JPG

Hozzávalók (4 burgerhez): 

10 dkg bulgur 

só 

1 gerezd fokhagyma

1 tojássárgája 

3 púpozott evőkanál ajvár 

kevés teljes kiőrlésű zsemlemorzsa 

kevés olívaolaj a sütéshez 

25 dkg (sárga) koktélparadicsom

1 konzerv fekete bab (40/24 dkg-os kiszerelés)

1 kígyóuborka

fél kis fej lila hagyma 

3 szál újhagyma 

3 evőkanál extra szűz olívaolaj 

4 db fekete hamburgerzsemle (vagy más tetszőleges buci) 

4 szelet tetszőleges, jól olvadó sajt 

A bulgurt átöblítjük, majd kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízben puhára főzzük. Lefedjük, hagyjuk kihűlni. Ezután hozzákeverjük a megpucolt, lereszelt fokhagymát, a tojássárgáját, az ajvárt, ízlés szerint sót és annyi zsemlemorzsát, hogy összeálljon a massza. 4 lapos burgert formázunk belőle, majd serpenyőben, kevés felhevített olívaolajon átsütjük mindkét oldalukat. Papírtörlőre szedjük. 

Közben a paradicsomokat megmossuk, apróra feldaraboljuk, a babot leszűrjük. Keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a megmosott uborka 3/4-ét felkockázva, a finomra vágott lila hagymát, a felkarikázott újhagymát (és kevés felcsíkozott újhagymazöldet), valamint az olívaolajat. Megsózzuk. A salátát akár előre is elkészíthetjük, hűtőben jól összeérnek az ízek. 

A kettévágott hamburgerzsemlék belső oldalát ízlés szerint megpiríthatjuk. A maradék uborkát felkarikázzuk, a zsemlékbe tesszük. Erre jön a forró bulgurpogácsa 1-1 szelet sajttal, majd a bucitető. A salátával tálaljuk. 

desktop200_1.jpg

süti beállítások módosítása