Szerintem azt már tudjátok, hogy nagyon szeretek zöldségekkel főzni. Ajváros receptet tettem fel a blogra idén és korábban is, az egyik legszuperebb nyári "ízesítő". Azért fogalmaztam így, mert ebben a receptben a semlegesebb bulgurnak ad egy olyan pluszt, amelytől simán szintet lép a gabonaburger. Hogy milyen buciba teszitek, az már abszolút rajtatok múlik, én most az ízek mellett a színekre is rámentem, hogy igazi party food legyen a hambikból.
Hozzávalók (4 burgerhez):
10 dkg bulgur
só
1 gerezd fokhagyma
1 tojássárgája
3 púpozott evőkanál ajvár
kevés teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
kevés olívaolaj a sütéshez
25 dkg (sárga) koktélparadicsom
1 konzerv fekete bab (40/24 dkg-os kiszerelés)
1 kígyóuborka
fél kis fej lila hagyma
3 szál újhagyma
3 evőkanál extra szűz olívaolaj
4 db fekete hamburgerzsemle (vagy más tetszőleges buci)
4 szelet tetszőleges, jól olvadó sajt
A bulgurt átöblítjük, majd kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízben puhára főzzük. Lefedjük, hagyjuk kihűlni. Ezután hozzákeverjük a megpucolt, lereszelt fokhagymát, a tojássárgáját, az ajvárt, ízlés szerint sót és annyi zsemlemorzsát, hogy összeálljon a massza. 4 lapos burgert formázunk belőle, majd serpenyőben, kevés felhevített olívaolajon átsütjük mindkét oldalukat. Papírtörlőre szedjük.
Közben a paradicsomokat megmossuk, apróra feldaraboljuk, a babot leszűrjük. Keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a megmosott uborka 3/4-ét felkockázva, a finomra vágott lila hagymát, a felkarikázott újhagymát (és kevés felcsíkozott újhagymazöldet), valamint az olívaolajat. Megsózzuk. A salátát akár előre is elkészíthetjük, hűtőben jól összeérnek az ízek.
A kettévágott hamburgerzsemlék belső oldalát ízlés szerint megpiríthatjuk. A maradék uborkát felkarikázzuk, a zsemlékbe tesszük. Erre jön a forró bulgurpogácsa 1-1 szelet sajttal, majd a bucitető. A salátával tálaljuk.