A kínai ötfűszer (fahéj, szegfűszeg, szecsuáni bors, csillagánizs és édeskömény keveréke) eszméletlen finom édes gyümölcsökkel kombinálva. Talán inkább hűvösebb időben szokás használni (pl. nekem ez az egyik kedvenc téli receptem), de a nyári gyümölcsökkel (főleg barackfélékkel és szilvával) is annyira jó, hogy kár lenne kihagyni. Ha valaki mégis a klasszikusabb ízekre szavaz, fahéjjal is nyugodtan elkészítheti a pitét, a tésztája szintén kipróbálós szerintem. :)
Hozzávalók (egy kb. 24 cm-es kerek formához):
A tésztához:
3 tojás
15 dkg nádcukor
1 teáskanál vanília aroma
20 dkg görög joghurt
fél dl semleges ízű olaj
20 dkg zabpehelyliszt
10 dkg fehér tönkölyliszt (vagy akár sima liszt)
fél tasak sütőpor
A tetejére:
9-10 sárgabarack
4 evőkanál zabpehely
1,5 evőkanál nádcukor
1 csapott teáskanál kínai ötfűszer
1 kis marék tetszőleges olajos mag (vagy magkeverék)
A tésztához a tojásokat habosra keverjük a nádcukorral és a vaníliával. Hozzáadjuk a joghurtot és az olajat, majd az egészet simára keverjük a kétféle liszttel és a sütőporral. Sűrű tésztát fogunk kapni. Sütőpapírral bélelt kerek, kapcsos formába simítjuk.
A barackokat megmossuk, kimagozzuk, cikkekre vágjuk. Belső oldalukkal felfelé kirakjuk a pite tetejét. Megszórjuk a zabpehellyel, valamint a nádcukor és az ötfűszer keverékével. 180 °C-ra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. A sütési idő második felében alufóliával letakarhatjuk. Hagyjuk legalább langyosra hűlni, durvára vágott (esetleg megpirított) magkeverékkel megszórva tálaljuk.