Azt szerintem már tudjátok, hogy a burgereket (is) sokkal jobban szeretem hús nélkül, mint hússal, ez a gombás verzió pedig most abszolút kedvenc lett. ChefGomba szárított gombákkal kísérleteztem ismét, ezeket leginkább fűszerként szeretem használni koncentrált ízeik miatt. (Persze a hagyományos felhasználásuk is szuper, viszont fűszerezni még izgalmasabb velük.)
Halloween alkalmából ezúttal narancssárga és fekete hamburgerbucikba pakoltam a bulgurpogácsákat, de a recept csak ennyiből halloweeni, hagyományos zsemlével készítve egész évben megállja a helyét. :)
Hozzávalók (4 burgerhez):
10 dkg bulgur
só
fél üveg (kb. 1,5 dkg) ChefGomba szárított, szeletelt mini portobello gomba
2 gerezd fokhagyma
1 db tojás
4 púpozott evőkanál mustár
1 teáskanál tetszőleges zöldfűszerkeverék
1 kávéskanál tört csilipaprika
őrölt fekete bors
kevés teljes kiőrlésű zsemlemorzsa és/vagy burgonyapehely
kevés olívaolaj a sütéshez
4 db tetszőleges hamburgerzsemle
salátalevelek, kígyóuborka, ketchup, majonéz
A bulgurt átöblítjük, kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízben megfőzzük, majd hűlni hagyjuk. Közben a szárított gombát is leöblítjük, és kevés hideg vízbe áztatjuk 20-30 percre. Ezután leszűrjük, jól kinyomkodjuk, és késes aprítóban durvára törjük.
A bulgurhoz hozzákeverjük a gombát, a megpucolt, lereszelt fokhagymát, a tojást, a mustárt, a zöldfűszert, a csilit, valamint sót és borsot. Ezután annyi zsemlemorzsát/burgonyapelyhet adunk hozzá, hogy jól formázható masszát kapjunk. (Ha kisebb tojást használtok, nyugodtan mehet bele kettő is, hogy biztosan ne essen szét a keverék.) 4 lapos pogácsát formázunk belőle, és egy serpenyőben, kevés felhevített olajon jól átsütjük.
Összeállítjuk a burgereket. A bucikat kettévágjuk, belső oldalukat forró, zsiradékmentes serpenyőben megpirítjuk. Teszünk mindbe salátát, egy-egy bulgurpogácsát, uborkakarikákat, valamint szószokat.
A recepthez a gombát a ChefGomba biztosította, köszönöm!