Hozzávalók (kb. 15 darabhoz):
A tésztához:
15 dkg sima búzaliszt
5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
5 dkg rozsliszt
1 kávéskanál só
25 dkg vaj
1 db tojás
25 dkg félzsíros túró
A töltelékhez:
1 evőkanál olívaolaj
1 nagy gerezd fokhagyma
10 dkg (22-24%-os) sűrített paradicsom
1 kávéskanál mediterrán fűszerkeverék (kakukkfű-oregánó kombinációt használtam)
kevés só
10 dkg feta sajt
A háromféle lisztet összekeverjük a sóval, majd elmorzsoljuk benne a hideg, kis kockákra vágott vajat. Hozzáadjuk az áttört túrót és a tojást, összegyúrjuk. Hagyjuk kicsit pihenni, addig elkészítjük a tölteléket.
Egy kis lábasban felhevítjük az olajat, ráreszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és a fűszereket (a feta sós, ezért épp egy kevés só elég lesz).
A tésztát lisztezett felületen kb. 4 mm vékony téglalappá nyújtjuk, és megkenjük a paradicsommal. Az egyik felét (a hosszabbik oldal mentén) megszórjuk az összemorzsolt fetával, majd ráhajtjuk a másik felét. A széleket összeigazítjuk, majd sodrófával ismét rámegyünk egy kicsit, ezzel bele is dolgozva tölteléket.
Csíkokra vágjuk, a tésztacsíkokat a végüknél megfogva ellentétes irányban néhányszor megtekerjük, és sütőpapírral bélelt sütőlemezre sorakoztatjuk. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 22-25 perc kell nekik, a tepsiben hagyjuk kihűlni.