Csigó Zita gasztroblogja

Vegán babos burrito algás tortillában

... és algás tortilla chipszek salsával, guacamoléval

2022. május 12. - Csigó Zita

Mindig is furcsálltam, hogy sokan a partiételeket és a street foodokat egészségtelennek tartják. Pont ezek azok a fogások, amiket bátran tele lehet pakolni friss hozzávalókkal, klassz zöldségekkel, tápanyagokban gazdag hüvelyesekkel, sok-sok zöldfűszerrel. Az alábbi recepteket ráadásul még "algásítottam" is, az Íztenger webshopból válogattam össze izgalmas termékeket: algás tortilla lapokat és 3-féle algás tortilla chipszet. 

2022_05_12_040917_1.JPG

desktop333.jpg

2022_05_12_040924.JPG

A wrapeket azért szeretem különösen, mert munkahelyi, "magunkkal vivős" ebédnek is tökéletesek, ezért pluszban még készítettem egy hummuszos-makrélás tekercset is. Mielőtt mutatom a recepteket, jöjjön pár mondat az algás termékekről! 

A Seamore algás (35%) wrap vegán, rost- és fehérjedús, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, viszont alacsony a szénhidráttartalma. Búzalisztet tartalmaz! Ha gluténmentes algás termékeket próbálnátok ki, a chipszek mindegyike szuper választás, ugyanis az előbb felsorolt pozitív élettani hatásokon túl még a gluténmentes életmódba is beilleszthetők, hiszen kukoricalisztesek. A zöld "original", a lila "fűszeres sushi", a piros "lágy chili" ízesítésű. 

A hummuszos wraphez még egy makrélakonzervet is kibontottam, a csicseriborsó makréla kombináció igazán fehérjedús ebédet eredményez. 

Kóstolócsomagért kattints ide

2022_05_12_040914.JPG

Vegán babos burrito 

A rizses töltelékhez (4 nagyobb adag): 

35 dkg főtt barna rizs (kb. 12 dkg rizsből főzve)

40 dkg feketebab (konzerv, lecsepegtetve) 

2 nagy gerezd fokhagyma 

Az összeállításhoz: 

füstölt tofu csíkokra vágva, kevés olívaolajon átsütve 

Seamore vegán wrap algával 

paradicsomos salsa (1 mártogatós mennyiségű adaghoz: 10 dkg koktélparadicsom, 2 szál újhagyma apróra vágva, finoman megsózva)

guacamole (1 mártogatós mennyiségű adaghoz: 1 kisebb avokádó, 1/4 paradicsom, 1-2 karika lila hagyma, lime-lé, koriander, só és bors aprítva, összetörve) 

A főtt rizst összekeverjük a babbal, ez utóbbi nyugodtan összetörhet egy kicsit, így lesz szaftos a rizs. Hozzáadjuk a megpucolt, lereszelt fokhagymát, majd ízlés szerint megsózzuk. A rizst és a tofucsíkokat a tortillákba tekerjük 1-2 evőkanál paradicsomos salsával és guacamoléval együtt. Forró, száraz serpenyőben kissé átpirítjuk. 

2022_05_12_040916.JPG

Hummuszos-makrélás wrap 

A hummuszhoz (kb. 4-6 adag): 

1 konzerv (24 dkg-os kiszerelés) csicseriborsó 

4 evőkanál tahini 

2 evőkanál olívaolaj 

1 gerezd fokhagyma (elhagyható)

só, kevés citromlé 

Az összeállításhoz:

Seamore vegán wrap algával 

Good Boy makrélakonzerv olívaolajjal

tetszőleges zöldségek (pl. kaliforniai paprika)

A csicseriborsót leszűrjük, a konzerv levéből pár evőkanállal megtartunk. A csicserit késes aprítóba szórjuk, összetörjük a tahinivel, az olívaolajjal, a megpucolt, lereszelt fokhagymával, kevés sóval és citromlével. Közben fokozatosan annyit adagolunk hozzá a félretett léből, hogy szép krémes (de sűrű, hogy ne áztassa el a tekercset) állagú legyen. 

A tortillákra kenünk a hummuszból, majd feltekerjük a lecsepegtetett makrélával és a megmosott, feldarabolt zöldségekkel együtt. A tekercseket forró, száraz serpenyőben kissé átpirítjuk. 

A chipszeket ezúttal a salsával és a guacamoléval tálaltam, de ugyanúgy finomak a hummusszal vagy más mártogatóssal is. 

2022_05_12_040910.JPG

Szponzorált tartalom: a receptekhez felhasznált termékeket az Íztenger biztosította, köszönet érte! 

süti beállítások módosítása