Mindig is furcsálltam, hogy sokan a partiételeket és a street foodokat egészségtelennek tartják. Pont ezek azok a fogások, amiket bátran tele lehet pakolni friss hozzávalókkal, klassz zöldségekkel, tápanyagokban gazdag hüvelyesekkel, sok-sok zöldfűszerrel. Az alábbi recepteket ráadásul még "algásítottam" is, az Íztenger webshopból válogattam össze izgalmas termékeket: algás tortilla lapokat és 3-féle algás tortilla chipszet.
A wrapeket azért szeretem különösen, mert munkahelyi, "magunkkal vivős" ebédnek is tökéletesek, ezért pluszban még készítettem egy hummuszos-makrélás tekercset is. Mielőtt mutatom a recepteket, jöjjön pár mondat az algás termékekről!
A Seamore algás (35%) wrap vegán, rost- és fehérjedús, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, viszont alacsony a szénhidráttartalma. Búzalisztet tartalmaz! Ha gluténmentes algás termékeket próbálnátok ki, a chipszek mindegyike szuper választás, ugyanis az előbb felsorolt pozitív élettani hatásokon túl még a gluténmentes életmódba is beilleszthetők, hiszen kukoricalisztesek. A zöld "original", a lila "fűszeres sushi", a piros "lágy chili" ízesítésű.
A hummuszos wraphez még egy makrélakonzervet is kibontottam, a csicseriborsó makréla kombináció igazán fehérjedús ebédet eredményez.
Kóstolócsomagért kattints ide!
Vegán babos burrito
A rizses töltelékhez (4 nagyobb adag):
35 dkg főtt barna rizs (kb. 12 dkg rizsből főzve)
40 dkg feketebab (konzerv, lecsepegtetve)
2 nagy gerezd fokhagyma
só
Az összeállításhoz:
füstölt tofu csíkokra vágva, kevés olívaolajon átsütve
paradicsomos salsa (1 mártogatós mennyiségű adaghoz: 10 dkg koktélparadicsom, 2 szál újhagyma apróra vágva, finoman megsózva)
guacamole (1 mártogatós mennyiségű adaghoz: 1 kisebb avokádó, 1/4 paradicsom, 1-2 karika lila hagyma, lime-lé, koriander, só és bors aprítva, összetörve)
A főtt rizst összekeverjük a babbal, ez utóbbi nyugodtan összetörhet egy kicsit, így lesz szaftos a rizs. Hozzáadjuk a megpucolt, lereszelt fokhagymát, majd ízlés szerint megsózzuk. A rizst és a tofucsíkokat a tortillákba tekerjük 1-2 evőkanál paradicsomos salsával és guacamoléval együtt. Forró, száraz serpenyőben kissé átpirítjuk.
Hummuszos-makrélás wrap
A hummuszhoz (kb. 4-6 adag):
1 konzerv (24 dkg-os kiszerelés) csicseriborsó
4 evőkanál tahini
2 evőkanál olívaolaj
1 gerezd fokhagyma (elhagyható)
só, kevés citromlé
Az összeállításhoz:
Good Boy makrélakonzerv olívaolajjal
tetszőleges zöldségek (pl. kaliforniai paprika)
A csicseriborsót leszűrjük, a konzerv levéből pár evőkanállal megtartunk. A csicserit késes aprítóba szórjuk, összetörjük a tahinivel, az olívaolajjal, a megpucolt, lereszelt fokhagymával, kevés sóval és citromlével. Közben fokozatosan annyit adagolunk hozzá a félretett léből, hogy szép krémes (de sűrű, hogy ne áztassa el a tekercset) állagú legyen.
A tortillákra kenünk a hummuszból, majd feltekerjük a lecsepegtetett makrélával és a megmosott, feldarabolt zöldségekkel együtt. A tekercseket forró, száraz serpenyőben kissé átpirítjuk.
A chipszeket ezúttal a salsával és a guacamoléval tálaltam, de ugyanúgy finomak a hummusszal vagy más mártogatóssal is.
Szponzorált tartalom: a receptekhez felhasznált termékeket az Íztenger biztosította, köszönet érte!