A lapított krumpli a világ egyik legegyszerűbb étele. Nagyon szeretem, mert kívül ropogósra sül/süthető, belül pedig lágy és puha. Fűszeres, fokhagymás olajjal átkenve szoktam sütőbe tenni. Az i-re a pontot pedig a shiitake teszi fel. Ez az a gomba, ami annyira finom magában, egy kis sóval ízesítve, serpenyőben lepirítva, hogy nem kell tovább variálni. Jól kiegészítik egymást a a fűszeres krumplival és a semleges cottage cheese-zel.
Hozzávalók (4 személyre):
12 db közepes méretű újkrumpli
só
3 gerezd fokhagyma
kb. 8 ág kakukkfű lecsipkedett levelei
4 evőkanál olívaolaj
4-5 db ChefGomba shiitake gomba
cottage cheese a tálaláshoz
Az újkrumplik héját folyó víz alatt alaposan lesikáljuk, majd bő, enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, szárazra töröljük, majd egymástól kellő távolságban egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Ezután krumplinyomóval vagy egy pohár talpával kilapítjuk.
A fokhagymát megpucoljuk, belereszeljük egy kis tálkába, hozzáadjuk a kakukkfű lecsipkedett leveleit, és kb. 3 evőkanál olívaolajat. Ezzel a "kencével" átkenjük a krumplik tetejét, és finoman megsózzuk. Sütőbe toljuk, és grillfokozaton (2) 10-12 percet sütjük.
Közben a maradék olajat felhevítjük egy kis serpenyőben, és a megtisztított, szeletekre vágott shiitake gombát átpirítjuk rajta, megsózzuk.
A sült krumplik tetejére cottage cheese-t halmozunk, erre tesszük a sült gombaszeleteket.
Szponzorált tartalom: a recepthez a gombát a ChefGomba biztosította, köszönet érte!