Csigó Zita gasztroblogja

Érkezik a tavasz, kell a vitamin! ChefGomba receptek sok-sok zöldséggel

2023. március 02. - Csigó Zita

2023_02_18_044408.JPG

Tél vége felé már nagyon várom a ropogós retket, a lédús, nyári paradicsomot és a többi tavaszi-nyári zöldséget. Nem csoda, ilyenkor már merülőben mindenki szervezete, frissre, zöldre, egészségesre vágyunk. 

Amíg nem érkezik meg a szép idő, egyszerre igényeljük a könnyű, de laktató és tápláló ételeket. A februári ChefGomba receptjeim a fentiek jegyében születtek, az összeset nagyon szeretem, ha választani kellene, talán a "gyros tál" a legkedvesebb közülük. 

Laskagomba "gyros tál"

2023_02_18_044406.JPG

A név abszolút idézőjeles, az viszont tény, hogy a fűszeres, puhára sütött, itt-ott pirított laskagomba elképesztő finom, nemcsak hús "helyett", hanem a hagyományos gyros tálat kedvelőknek is érdemes megkóstolni. Nem ellenfelek :), hanem két különböző, klassz étel. 

Hozzávalók (2 adaghoz):

A fűszeres gombához: 

1 doboz (30 dkg) ChefGomba laskagomba

2 evőkanál olívaolaj

gyros fűszerkeverék, só (opcionális) 

A lepényhez: 

10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt 

1 evőkanál olívaolaj + minimális a sütéshez 

kevés só 

kb. 1,2 dl langyos víz 

A tálaláshoz: 

10 dkg lila káposzta 

5 dkg sárgarépa 

tetszőleges zöldsaláta, paradicsom 

10 dkg görög joghurt 

1 gerezd fokhagyma 

kevés csípős paprikakrém 

A laskagombát megtisztítjuk, csíkokra vágjuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd rádobjuk a gombát, hozzáadjuk a gyros fűszert (ha a keverék nem tartalmaz sót, mehet az is hozzá), és erős lángon átsütjük. 

Ezzel párhuzamosan a lepény hozzávalóit összekeverjük, sűrű, nokedlitésztához hasonló állagú masszát fogunk kapni. Egy másik serpenyőt felhevítünk, kikenjük kevés olajjal, majd a tésztából egy lepényt sütünk, amit kis pihentetés után felcikkezünk. 

A zöldségeket megtisztítjuk, felcsíkozzuk vagy legyaluljuk, lereszeljük. Elrendezzük egy tányéron a sült laskával, a salátával és a paradicsommal. A görög joghurtot kikeverjük a megpucolt, lereszelt fokhagymával, csípős paprikakrémmel és kevés sóval. Meglocsoljuk vele a tálat, majd mellé tálaljuk a lepényeket. Snidlinggel díszíthetjük. 

 

Gombatöltelékes palacsinta tejszínes paradicsommártással 

2023_02_19_044409.JPG

Hozzávalók (2 adaghoz): 

A tésztához:

1 db tojás 

1 dl tej 

10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt 

2 nagy csipet só

1,5 dl ásványvíz + a hígításhoz 

kevés olívaolaj a sütéshez 

A töltelékhez: 

3 evőkanál olívaolaj 

1 doboz (30 dkg) ChefGomba szeletelt csiperkegomba 

2 gerezd fokhagyma 

300 ml passata (passzírozott paradicsom) 

150 ml 10%-os főzőtejszín 

A palacsintatésztához a tojást kikeverjük a tejjel, majd hozzáadjuk a lisztet, a sót és az ásványvizet. 20-30 percet állni hagyjuk, majd felhígítjuk annyi ásványvízzel, hogy hagyományos sűrűségű palacsintatésztát kapjunk. Egy palacsintasütőt felhevítünk, kikenjük kevés olívaolajjal, és 4 palacsintát sütünk a masszából. 

Közben a gombát egy serpenyőben, a felhevített olívaolaj felén átsütjük, majd kivesszük, félretesszük. A többi olívaolajon megfonnyasztjuk az áttört fokhagymát, majd felöntjük a passatával. Összeforraljuk, puhára főzzük benne a gombát, közben sózzuk. Végül hozzákeverjük a tejszínt, még egyet forralunk rajta, és mártás állagúra főzzük. A tölteléket elosztjuk a palacsintákon, majd feltekerjük (egy kevés mártást gomba nélkül félretehetünk a palacsintákat meglocsolni). 

 

Rizsszemtészta-saláta gombanyársakkal 

2023_02_27_044503.JPG

Hozzávalók (2 adaghoz): 

18 dkg rizsszemtészta 

só 

3 evőkanál majonéz 

1 evőkanál mustár 

1/2 kígyóuborka 

6-8 szem retek 

3 szál újhagyma 

20 dkg ChefGomba steak csiperkegomba 

2 evőkanál olívaolaj 

2 evőkanál szójaszósz 

snidling 

A rizsszemtésztát lobogó, enyhén sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük. Hagyjuk kihűlni. Ezután összekeverjük a majonézzel, a mustárral, kevés sóval, valamint a megmosott, apróra vágott uborkával, retekkel és újhagymával. 

A gombaszeleteket kettévágjuk, és egy serpenyőben, a felhevített olajon átsütjük, közben szójaszósszal ízesítjük. Nyársakra húzzuk, a tésztasalátával tálaljuk, végül megszórjuk aprított snidlinggel. 

 

Serpenyős barna rizs gombával, zöldségekkel és grillsajttal

2023_03_02_044513.JPG

Hozzávalók (2 adaghoz):

15 dkg barna rizs

só 

2 evőkanál olívaolaj 

1 kis fej vöröshagyma 

2 gerezd fokhagyma 

2 db tv paprika 

20 dkg ChefGomba fehér csiperkegomba

15 dkg kínai kel

mediterrán zöldfűszerkeverék 

2 db grill mozzarella tallér (+ minimális olívaolaj a sütéshez) 

friss zöldfűszerek a tálaláshoz 

A barna rizst átöblítjük, majd enyhén sós vízben puhára főzzük. 

Közben az olajat felhevítjük egy serpenyőben, és a megpucolt, finomra aprított hagymákat megfonnyasztjuk rajta.

Hozzáadjuk először a megmosott, felkarikázott vagy csíkokra vágott paprikát, majd egy kis puhulás után mehet a serpenyőbe a megtisztított, felcikkezett gomba, majd végül a csíkokra vágott kínai kel. Sóval és a fűszerkeverékkel ízesítjük, összesütjük, majd hozzákeverjük a főtt rizst. 

Egy másik serpenyőt kikenünk kevés olajjal, és a grillsajtokat átsütjük rajta. A rizzsel tálaljuk, zöldfűszerekkel díszítjük. 

 

Szponzorált tartalom: a receptekhez a gombákat a ChefGomba biztosította, köszönöm! 

süti beállítások módosítása