Tél vége felé már nagyon várom a ropogós retket, a lédús, nyári paradicsomot és a többi tavaszi-nyári zöldséget. Nem csoda, ilyenkor már merülőben mindenki szervezete, frissre, zöldre, egészségesre vágyunk.
Amíg nem érkezik meg a szép idő, egyszerre igényeljük a könnyű, de laktató és tápláló ételeket. A februári ChefGomba receptjeim a fentiek jegyében születtek, az összeset nagyon szeretem, ha választani kellene, talán a "gyros tál" a legkedvesebb közülük.
Laskagomba "gyros tál"
A név abszolút idézőjeles, az viszont tény, hogy a fűszeres, puhára sütött, itt-ott pirított laskagomba elképesztő finom, nemcsak hús "helyett", hanem a hagyományos gyros tálat kedvelőknek is érdemes megkóstolni. Nem ellenfelek :), hanem két különböző, klassz étel.
Hozzávalók (2 adaghoz):
A fűszeres gombához:
1 doboz (30 dkg) ChefGomba laskagomba
2 evőkanál olívaolaj
gyros fűszerkeverék, só (opcionális)
A lepényhez:
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 evőkanál olívaolaj + minimális a sütéshez
kevés só
kb. 1,2 dl langyos víz
A tálaláshoz:
10 dkg lila káposzta
5 dkg sárgarépa
tetszőleges zöldsaláta, paradicsom
10 dkg görög joghurt
1 gerezd fokhagyma
kevés csípős paprikakrém
só
A laskagombát megtisztítjuk, csíkokra vágjuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd rádobjuk a gombát, hozzáadjuk a gyros fűszert (ha a keverék nem tartalmaz sót, mehet az is hozzá), és erős lángon átsütjük.
Ezzel párhuzamosan a lepény hozzávalóit összekeverjük, sűrű, nokedlitésztához hasonló állagú masszát fogunk kapni. Egy másik serpenyőt felhevítünk, kikenjük kevés olajjal, majd a tésztából egy lepényt sütünk, amit kis pihentetés után felcikkezünk.
A zöldségeket megtisztítjuk, felcsíkozzuk vagy legyaluljuk, lereszeljük. Elrendezzük egy tányéron a sült laskával, a salátával és a paradicsommal. A görög joghurtot kikeverjük a megpucolt, lereszelt fokhagymával, csípős paprikakrémmel és kevés sóval. Meglocsoljuk vele a tálat, majd mellé tálaljuk a lepényeket. Snidlinggel díszíthetjük.
Gombatöltelékes palacsinta tejszínes paradicsommártással
Hozzávalók (2 adaghoz):
A tésztához:
1 db tojás
1 dl tej
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
2 nagy csipet só
1,5 dl ásványvíz + a hígításhoz
kevés olívaolaj a sütéshez
A töltelékhez:
3 evőkanál olívaolaj
1 doboz (30 dkg) ChefGomba szeletelt csiperkegomba
2 gerezd fokhagyma
300 ml passata (passzírozott paradicsom)
só
150 ml 10%-os főzőtejszín
A palacsintatésztához a tojást kikeverjük a tejjel, majd hozzáadjuk a lisztet, a sót és az ásványvizet. 20-30 percet állni hagyjuk, majd felhígítjuk annyi ásványvízzel, hogy hagyományos sűrűségű palacsintatésztát kapjunk. Egy palacsintasütőt felhevítünk, kikenjük kevés olívaolajjal, és 4 palacsintát sütünk a masszából.
Közben a gombát egy serpenyőben, a felhevített olívaolaj felén átsütjük, majd kivesszük, félretesszük. A többi olívaolajon megfonnyasztjuk az áttört fokhagymát, majd felöntjük a passatával. Összeforraljuk, puhára főzzük benne a gombát, közben sózzuk. Végül hozzákeverjük a tejszínt, még egyet forralunk rajta, és mártás állagúra főzzük. A tölteléket elosztjuk a palacsintákon, majd feltekerjük (egy kevés mártást gomba nélkül félretehetünk a palacsintákat meglocsolni).
Rizsszemtészta-saláta gombanyársakkal
Hozzávalók (2 adaghoz):
18 dkg rizsszemtészta
só
3 evőkanál majonéz
1 evőkanál mustár
1/2 kígyóuborka
6-8 szem retek
3 szál újhagyma
20 dkg ChefGomba steak csiperkegomba
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál szójaszósz
snidling
A rizsszemtésztát lobogó, enyhén sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük. Hagyjuk kihűlni. Ezután összekeverjük a majonézzel, a mustárral, kevés sóval, valamint a megmosott, apróra vágott uborkával, retekkel és újhagymával.
A gombaszeleteket kettévágjuk, és egy serpenyőben, a felhevített olajon átsütjük, közben szójaszósszal ízesítjük. Nyársakra húzzuk, a tésztasalátával tálaljuk, végül megszórjuk aprított snidlinggel.
Serpenyős barna rizs gombával, zöldségekkel és grillsajttal
Hozzávalók (2 adaghoz):
15 dkg barna rizs
só
2 evőkanál olívaolaj
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db tv paprika
20 dkg ChefGomba fehér csiperkegomba
15 dkg kínai kel
mediterrán zöldfűszerkeverék
2 db grill mozzarella tallér (+ minimális olívaolaj a sütéshez)
friss zöldfűszerek a tálaláshoz
A barna rizst átöblítjük, majd enyhén sós vízben puhára főzzük.
Közben az olajat felhevítjük egy serpenyőben, és a megpucolt, finomra aprított hagymákat megfonnyasztjuk rajta.
Hozzáadjuk először a megmosott, felkarikázott vagy csíkokra vágott paprikát, majd egy kis puhulás után mehet a serpenyőbe a megtisztított, felcikkezett gomba, majd végül a csíkokra vágott kínai kel. Sóval és a fűszerkeverékkel ízesítjük, összesütjük, majd hozzákeverjük a főtt rizst.
Egy másik serpenyőt kikenünk kevés olajjal, és a grillsajtokat átsütjük rajta. A rizzsel tálaljuk, zöldfűszerekkel díszítjük.
Szponzorált tartalom: a receptekhez a gombákat a ChefGomba biztosította, köszönöm!