Idén a szokásos zabos linzerem mellé ezek a kekszek kerülnek a karácsonyi fémdobozunkba. Ajándéknak is szuperek, én is viszek belőlük vendégségbe.
Kakaós linzer teljes kiőrlésű liszttel
A linzerekkel sokat kísérleteztem az évek során, ha szeretnétek teljes kiőrlésű lisztből megsütni, használhatjátok akár 100%-ban is, de szerintem még jobb az alábbi keverékkel.
Hozzávalók (kb. két tepsihez - méretfüggő):
13 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
15 dkg zabpehelyliszt
2 dkg kakaópor
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 db tojássárgája
A teljes kiőrlésű lisztet összekeverjük a zabpehelyliszttel és a kakaóporral, majd elmorzsoljuk benne a hideg, kis kockákra vágott (vagy lereszelt) vajat. Hozzáadjuk a cukrot és a tojássárgájákat, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd frissentartó fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.
A pihentetett tésztát vékonyan lisztezett felületen 2-3 mm-esre kinyújtjuk, és tetszőlegesen kiszaggatjuk (a házikókat egyszerűen késsel vágtam ki, egy vonalzóval rá lehet segíteni a pontosságra). Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, és 180 °C-ra előmelegített sütőben mérettől, vastagságtól függően kb. 14-18 percet sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, utána díszíthetők.
Mogyorós-csokis keksz
Hozzávalók (12 darabhoz):
12 dkg zabpehelyliszt
8 dkg finomra őrölt törökmogyoró
1 kávéskanál sütőpor
12 dkg vaj
10 dkg nádcukor
1 db tojás
5 dkg (nagyon csokis kekszhez 10 dkg) csokicsepp vagy apróra vágott étcsoki
A zabpehelylisztet összekeverjük az őrölt mogyoróval és a sütőporral, majd elmorzsoljuk benne a hideg, kis kockákra vágott (vagy lereszelt) vajat. Hozzáadjuk a nádcukrot és a tojást, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, közben beledolgozzuk a csokit is.
A tésztából (ragacsosabb állagú, minden 4. keksz után meg szoktam mosni a kezem) 12 darab kissé ellapított korongot formázunk, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük egymástól kellő távolságra (sütés közben terülni fognak). 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20-22 perc alatt készre sütjük.
Gluténmentes boszorkánypogácsa
Hozzávalók (kb. 20 darabhoz):
7,5 dkg zabpehelyliszt (gm diétában garantáltan gluténmentes!)
7,5 dkg finomra őrölt mandula
10 dkg vaj
5 dkg porcukor (vagy porállagú édesítőszer)
1 db tojás (szétválasztva)
kevés reszelt biocitromhéj (elhagyható)
kb. 7 dkg durvára darált dió (vagy mandula)
A tálaláshoz/díszítéshez:
porcukor (elhagyható)
mogyorókrém, mogyoróvaj vagy tetszőleges lekvár
A zabpehelylisztet összekeverjük az őrölt mandulával, majd elmorzsoljuk benne a hideg, kis kockákra vágott (vagy lereszelt) vajat. Hozzáadjuk a porcukrot és a tojássárgáját, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd frissentartó fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.
A pihentetett tésztát kb. 20 részre osztjuk, mindet kigömbölygetjük. A tojásfehérjét villával lazán felverjük, először ebbe, majd pedig a dióba hempergetjük a gömböket. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, mindbe nyomunk egy kis mélyedést (pl. egy fakanál végével). 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 15 percet sütjük.
Miután kihűltek, megszórjuk porcukorral és megtöltjük a kiválasztott töltelékkel.