Csigó Zita gasztroblogja

Egyben sült fűszeres karfiol

Glutén- és laktózmentes recept

2017. január 07. - Csigó Zita

A színes répák, karfiolok és egyéb piros, sárga, lila zölségek gyakori szereplői a fotóimnak, annyira szeretem a natúr hangulatú stylingot a színpompás ételekkel. :) Ez a sárga karfiol a legutóbbi bevásárlásom során ugrott a kosaramba. Olyan ételt szerettem volna kreálni, ami megőrzi a szín és a forma szépségét, ezért készítettem egyben sült karfiolt. Ami amúgy nagy kedvenc nálunk, gyakran sütöm, annyira finom.

2017_01_07_4806_lores.jpg

Hozzávalók:

1 fej karfiol

só, szemes bors, fél citrom kifacsart leve és 1 kávéskanál őrölt kurkuma a főzővízhez

3 evőkanál olívaolaj

só, őrölt fekete bors, fél citrom kifacsart leve és őrölt csili az olajhoz

A karfiolt megmossuk, megtisztítjuk. Egy nagy lábasban vizet forralunk, beleteszünk 2 teáskanál sót, szórunk hozzá szemes borsot, ízesítjük citromlével és kurkumával. Mikor forr, beletesszük a karfiolfejet, és egyszer megfordítva félpuhára főzzük. 

Az előfőzött karfiolt sütőtálba helyezzük, leszárítjuk. Az olívaolajat ízesítjük egy csipet sóval, borssal, a citromlével és ízlés szerinti mennyiségű csilivel. Megkenjük a páccal a karfiolt, majd 220-230 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Addig sütjük, amíg jól megpuhul és kissé megpörkölődik (így a legfinomabb), közben még párszor átkenjük a fűszeres olajjal. 

2017_01_06_4785_lores.jpg

 

süti beállítások módosítása