Csigó Zita gasztroblogja

Adzuki babos falafel

laktózmentes, húsmentes alaprecept

2019. november 29. - Csigó Zita

Persze nem "igazi falafel", de nekem hozza a feelinget, ezért neveztem el így. Az adzuki (vagy azuki) babot szerintem már nem kell bemutatnom, igazi szupersztárrá nőtte ki magát az utóbbi években, egészséges és finom, érdemes beépíteni az étrendünkbe. Cukorral összefőzve ebből kapjuk meg a japánok híres édes babpasztáját, tudjátok, ez az a töltelék, ami számos édességükben felbukkan, például a dorayakiban (palacsinta) és a mochiban. Fontos fehérje- és rostforrás, sok-sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Ebben a receptben zöldséget adtam hozzá, az édesburgonyával szintén jó kis párost alkot, a za'atar (szumák, kakukkfű és szezámmag alapú keverék) pedig remekül kiegészíti az ízeket. 

2019_10_29_021319.jpg

desktop127_1.jpg

desktop126.jpg

Hozzávalók (4 személyre):

10 dkg adzuki bab 

1 db kb. 35 dkg-os édesburgonya 

1 nagy gerezd fokhagyma 

1 teáskanál za'atar fűszerkeverék 

1 db tojássárgája 

2 evőkanál szezámmag 

teljes kiőrlésű zsemlemorzsa

kevés olívaolaj a sütéshez 

Az adzuki babot átmossuk, pár órára bő, hideg vízbe áztatjuk. Ezután ismét átöblítjük, és bő, enyhén sós vízben puhára főzzük. Amikor elkészült, leszűrjük, hagyjuk kihűlni. 

Az édesburgonyát alufóliába csomagoljuk, és 180 °C-os sütőben puhára sütjük. Hagyjuk kicsit hűlni, majd megpucoljuk, húsát kikanalazzuk. Késes aprítóba tesszük a babbal együtt, összetörjük. Hozzákeverjük a megpucolt, lereszelt fokhagymát, a fűszerkeveréket, a tojássárgáját, a szezámmagot és kevés sót. Végül annyi zsemlemorzsát teszünk a masszához, hogy ne legyen túl kemény, de összeálljon (meg tudjuk formázni). Kis méretű lapos fasírtokat, "falafeleket" formázunk belőle, kb. 14-16 darab lesz ebből a mennyiségből. 

Egy serpenyőben felhevítünk kevés olajat, és lassan átsütjük rajta a falafeleket. Lapáttal alájuk nyúlva könnyedén megfordíthatók. Tálalásig papírtörlőre szedjük. 

Ha már falafel, kétféle street foodot készítettem belőle. Mutatom, melyikbe mi került. 

Adzuki babos falafel tortillatekercsben

  • tortillalapok 
  • salátakeverék 
  • majonéz 
  • korianderzöld 
  • opcionálisan gránátalmamagok (annak, aki szereti a különlegesebb ízeket, szerintem szuperek együtt)
  • kis darabokra vágott falafelek 

Ripsz-ropsz recept, egyszerűen megtöltjük, feltekerjük. Ízlés szerint a tortillalapok felmelegíthetők, átpiríthatók. 

2019_10_29_021301.jpg

Adzuki babos falafel burgerben 

  • teljes kiőrlésű zsemlék 
  • grillsajtszeletek 
  • majonéz
  • apróra vágott jalapeno paprika 
  • salátakeverék
  • korianderzöld
  • falafelek

A zsemléket kettévágjuk, belső oldalukat megpirítjuk. A grillsajtot szeletekre vágjuk, közvetlenül tálalás előtt meggrillezzük. A majonézt összekeverjük a paprikával, a salátakeverékkel és aprított korianderzölddel, kicsit meg is sózhatjuk. Ezután már csak a zsemlékbe kell rétegeznünk minden összetevőt. 

2019_10_29_021317.jpg

Mentsünk maradékot! 1 nagyobb szem édesburgonya, 1 marék adzuki, igen-igen, ez is maradékmentés! Főleg ha hozzáteszem, hogy az édesburgonya lehet akár sült sütőtökpüré is, az adzuki pedig más hüvelyes: csicseriborsó, sárgaborsó vagy vöröslencse. A tortilla és a burger pedig jó kereteket ad ahhoz, hogy a recept többi "belevalóját" szintén a hűtő maradékaiból oldjuk meg. Rengeteget írtam erről a Morzsapartyban: nem csak az a maradékmentés, ha egy kondér pörköltet kerülgetünk pár napja a hűtőben, és muszáj végre kezdeni valamit vele, hanem az is, ha otthon fellelhető apróbb ez-azok :) kerülnek felhasználásra. És ne feledkezzünk el az energiapazarlásról se! A főtt bab és a sült burgonya készülhet nagyobb mennyiségben, nagyon jól felhasználhatók többféle ételhez. 

bori_to_-2a.jpg

Morzsaparty a könyvesboltokban: Líra, Libri, Bookline

Kerámiák a posztban: Pastel Ceramics 

süti beállítások módosítása