Csigó Zita gasztroblogja

Paradicsomos-szardellás algatészta

2022. május 03. - Csigó Zita

Ha azt mondom, alga, legtöbbeteknek valószínűleg a nori lap fog elsőre beugrani. Általában sushikhoz használjuk, de én például nagyon szeretem levesbe vagy sushi salátába is tenni. Az algák világa azonban ennél jóval színesebb, érdemes próbát tenni más termékekkel is. Az alga tápláló és sokoldalúan felhasználható, nem véletlenül nevezzük szuperélelmiszernek. Kalóriában, szénhidrátban szegény, rostban, jódban, omega-3 zsírsavakban, fehérjékben, vitaminokban és antioxidánsokban viszont gazdag, és igen, lehet belőle akár tészta (sea spagetti, jelen esetben tagliatelle) is! Fontos kihangsúlyozni, hogy az alábbi tészta 100%-ban növényi összetevőkből áll és gluténmentes (valamint tojás-, tej- és szójamentes), így azok számára is szuper tészta-alternatíva lehet, akik gluténmentes étrendet követnek. 

algateszta6.JPG

desktop330.jpg

algateszta5.JPG

A következő hetekben több receptet is hozok majd, amelyekhez a fő hozzávalókat az Íztenger webshopból válogattam össze. Azt tudjátok, hogy a receptjeimnél számomra az egyik legfontosabb szempont a természetesség, azaz megpróbálom tiszta, egészséges, jó minőségű alapanyagok felhasználásával biztosítani a szervezetünk számára létfontosságú tápanyagok bevitelét. Erről szól a #tudatosanfinom!

Az Íztenger profiljába algatermékekprémium halkonzervek és halpástétomok tartoznak, érdemes végignézegetni a kategóriákat, nagyon izgalmas a termékskála. A receptekben igyekszem majd minél változatosabban megmutatni, hogy mi mindent készíthettek belőlük. Az első recept főszereplőjének a fent említett algatésztát választottam, és egy szardellakonzervet társítottam hozzá. A szardella az egyik legnagyobb kedvencem, ugyanis annyira intenzív és karakteres ízű halfajta, hogy fűszerként is alkalmazható az ételekben. Tészta és szardella: innen már csak egy lépés a puttanesca tészta. Persze ezúttal ne klasszikus puttanescára gondoljatok (nem is nevezem így a receptben), de hozza azokat a telt, kerek ízjegyeket, amelyekért annyira szeretem ezt az ételt. 

Mielőtt belecsapunk a receptbe, jöjjön még pár mondat a szardelláról is! A receptben felhasznált Georgette szardellakonzerv olívaolajjal készült, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag tulajdonságai révén szuper eleme lehet a kiegyensúlyozott táplálkozásnak. Az eredetileg 1888-ban alapított Georgette tradicionális portugál konzervgyár, fenntartható halászat és környezettudatos feldolgozási módok jellemzik. És itt még hagy jegyezzem meg, hogy annyira klasszak a termékcsalád csomagolásai! 

algateszta3.JPG

algateszta4.JPG

A webshopból csomagban, kedvezménnyel is beszerezhetők a recepthez felhasznált termékek. 

Közvetlen link: Csigó Zita gasztroblogger-csomag 

Paradicsomos-szardellás algatészta 

Hozzávalók (4 személyre):

1 csomag (100 g) Seamore 100% algatészta

2 evőkanál olívaolaj (használhatjuk a konzerv olívaolaját is)

200 g koktélparadicsom

4 gerezd fokhagyma 

1 doboz Georgette szardellakonzerv olívaolajban

1 db csilipaprika (ízlés szerint)

1 konzerv (400 g) hámozott paradicsom (pl. Mutti Polpa) 

100 g passzírozott paradicsom (pl. Mutti Polpa)

só (ha szükséges)

30 g kapribogyó 

100 g magozott, fekete olajbogyó

aprított petrezselyemzöld a tálaláshoz 

A tésztát bő, lobogó vízbe tesszük, és közepes lángon, 15-20 perc alatt al dentére főzzük.  

Közben az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben. Először rászórjuk a megmosott, kettévágott koktélparadicsomokat, és rázogatva 1-2 percet sütjük. Ezután kivesszük, félretesszük. Mehet a helyükre a megpucolt, lereszelt fokhagyma, megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a szardellafilét, hagyjuk "olvadni", közben rászórjuk a karikákra vágott csilit. Felöntjük a kétféle paradicsommal, összeforraljuk, és lassú tűzön sűrű raguvá főzzük. (Az étel sósságát alapvetően a szardella adja meg, ezért nem/alig szükséges megsózni.) Végül hozzákeverjük a feldarabolt kapribogyókat, az egészben hagyott olajbogyókat és a félretett koktélparadicsomokat is. A tésztával tálaljuk, végül megszórjuk aprított petrezselyemzölddel. 

 Szponzorált tartalom. A recepthez a hozzávalókat az Íztenger biztosította, köszönet érte! 

süti beállítások módosítása