Csigó Zita gasztroblogja

Epres-rebarbarás pite

gluténmentes recept

2017. május 09. - Csigó Zita

2017_05_09_7491_lores.jpg

Az eper-rebarbara páros klasszikus tavaszi ízkombináció, még szerencse, hogy egyszerre teremnek, annyira jól passzolnak egymáshoz. Az omlós pitetészta rizslisztből készült, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Ezzel az omlós tésztával szerintem mentesség ide vagy oda, kifejezetten könnyű dolgozni. Ami fontos, hogy mindenképpen hűtsétek nyújtás előtt fél órát. Ha egyben nem tudjátok kinyújtani, nyugodtan csíkozzátok fel, tegyétek a kivajazott formába, és ott nyomkodjátok össze.

2017_05_09_7488_lores.jpg

2017_05_09_7499_lores.jpg

A stylinghoz Pastel Handmade Ceramics kerámiákat használtam, a kerámiák készítőjéről, Manta-Szabó Zsuzsiról itt írtam.

Hozzávalók (egy 24 cm-es kivehető aljú, kerek piteformához):

A tésztához:

12 dkg rizsliszt, 3 dkg étkezési keményítő, 8 dkg vaj + a forma kikenéséhez, 1 tojás, 1 evőkanál nádcukor

A töltelékhez: 25 dkg rebarbara, 6-8 dkg nádcukor, 25 dkg eper, 2 evőkanál kókuszreszelék, 1 vaníliarúd kikapart magjai, 3 evőkanál vaníliás pudingpor (gm), kevés gm kalácsmorzsa vagy tetszőleges őrölt olajos mag

A rizslisztet összekeverjük a keményítővel, majd hozzámorzsoljuk a hideg vajat. Beleütjük a tojást, hozzáadjuk a cukrot, majd összeállítjuk a tésztát. Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk (kevés hideg víz hozzáadásával), majd folpackba csomagolva fél órára hűtőbe tesszük. 

A lehűlt tésztát rizsliszttel vagy keményítővel beszórt felületen vékonyra nyújtjuk, és kibéleljük vele a kivajazott piteformát. Alját megszurkáljuk villával, sütőpapírt borítunk rá, feltöltjük sütőbabbal, és 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt elősütjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. A rebarbarát megmossuk, megtisztítjuk, 2 cm-es darabokra vágjuk. Kimérünk belőle 15 dkg-ot, egy lábasba tesszük, rászórjuk a cukrot, felöntjük kevés vízzel, és puhára, majdnem pépes állagúra pároljuk. Ezt követően (ha van) a felesleges vizet leöntjük, hozzákeverjük a maradék rebarbarát, a megmosott, kicsumázott, negyedelt epret, a kókuszt, a vaníliamagokat és a kevés hideg vízben simára kevert pudingport. Kevergetve egy perc alatt besűrítjük (az epret és a többi rebarbarát már ne főzzük szét!).

Az elősütött tésztáról eltávolítjuk a babot a sütőpapírral együtt. Alját egyenletesen beszórjuk kalácsmorzsával vagy őrölt maggal, majd egyenletesen ráhalmozzuk a tölteléket. További kb. 30-35 percre visszatoljuk a sütőbe. A formában hagyjuk kihűlni, teljes hűlés után szépen szeletelhető.

2017_05_09_7500_lores.jpg

2017_05_09_7496_lores.jpg

süti beállítások módosítása