Ez a recept a töltött croissant továbbgondolása, éppen ezért nagyon hasonló összetevőkből áll. Megint meg kellett győznöm egy már nem :) szkeptikust, hogy igen, a croissant tök jó dolog, de ugyanezt az ételt lehet ugyanolyan finoman (vagy még finomabban?) elkészíteni gluténmentesen is. A péksütiket zabpalacsintára cseréltem, nemcsak gluténmentes lett így a recept, hanem laktatóbb is, így tökéletes ebédre.
Hozzávalók (10 töltött palacsintához):
A tésztához:
4 tojás
2,5 dl tej
2,5 dl szénsavas víz
2 nagy csipet só
15 dkg garantáltan gluténmentes zabpehelyliszt
kevés olívaolaj vagy kókuszzsír a sütéshez
A töltelékhez:
1 teáskanál olívaolaj
10 dkg csíkozott bacon
15 dkg tetszőleges kolbász
1 csokor újhagyma
2 gerezd fokhagyma
80 dkg laskagomba
40 dkg cukkini
só, őrölt fekete bors
4 púpozott evőkanál mustár
1 evőkanál dijoni magos mustár
1 csokor petrezselyemzöld
20 dkg sajt (gouda és cheddar keveréket használtam)
A tálaláshoz:
30 dkg koktélparadicsom
só, olívaolaj
A tésztához a tojásokat lazán felverjük a tejjel, a vízzel és a sóval, majd beleszitáljuk a zabpehelylisztet. Csomómentesre keverjük, majd kevés olajon vagy kókuszzsíron vékony palacsintákat sütünk a masszából. Könnyen süthető, nem szakad. Ha sütés közben nagyon megszívná magát a zab, kevés vízzel hígíthatjuk a tésztát.
Közben a paradicsomokat megmossuk, sütőtálba tesszük, spriccelünk rájuk kevés olajat és megsózzuk. 170 fokos sütőben addig sütjük, amíg megpuhulnak a paradicsomok, de még megtartják formájukat.
A töltelékhez egy nagy serpenyőben vagy wokban felhevítjük az olajat, rádobjuk a bacont, a kolbászt, majd az újhagyma felkarikázott fehér részét és a megpucolt, lereszelt fokhagymát is. Összepároljuk, ezután belekerül a serpenyőbe a megtisztított, felcsíkozott laska és a cikkekre vágott cukkini. Sózzuk, borsozzuk, átsütjük, majd ízesítjük a kétféle mustárral és a leszárazott, felaprított petrezselyemmel.
A palacsintákat megtöltjük a raguval, feltekerjük, egymás mellé nagyobb tepsibe vagy sütőtál(ak)ba pakoljuk. Ráreszeljük a sajtot. Jön egy gyors csere: a sült paradicsomok helyére tesszük a palacsintákat, és kb. 5-6 percet sütjük, hogy a sajt megolvadjon. Aprított újhagymazölddel megszórva tálaljuk.
FOTÓZZ OTTHON!
PDF-ben rendelhető kurzusaim: link
Kompozíciós alapok I.
Dark & Moody ételfotók
A food styling titkai
FOTÓZZ NÁLAM!
Egyéni ételfotós workshopom: link