Ahogy már a gombás pizza posztomban is írtam, a májusi ChefGombás receptjeim alapreceptek lesznek, persze sok-sok gombával felturbózva. Ha szeretnétek, a recepteket feldúsíthatjátok hússal, én viszont végig maradok a vegetáriánus verzióknál, hogy még jobban érvényesülhessen a gomba íze.
A pizza után jöjjön a rizottó, ami nálunk abszolút alapétel, szezonális zöldségekkel és más feltétekkel szuperül variálható. Pirított shiitakéval pedig az egyik kedvencem.
Hozzávalók (4 személyre):
2 evőkanál olívaolaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
40 dkg rizottó rizs
1,5 dl száraz fehérbor
só, őrölt fekete bors
kb. 1,5 l zöldség alaplé
12-15 dkg vaj
1 nagy marék reszelt parmezán
A feltéthez:
20 dkg ChefGomba shiitake gomba
1 csokor újhagyma
2 evőkanál olívaolaj
só
mikrozöldek
Egy lábasban felhevítjük az olívaolajat. A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, majd megdinszteljük az olajon. Hozzáadjuk a szintén megtisztított, áttört fokhagymát. Rászórjuk a rizst, alaposan összeforgatjuk, hagyjuk kifehéredni, majd felöntjük a fehérborral. Erős lángon, kevergetve addig főzzük, amíg elpárolog az alkohol. Ekkor megsózzuk, borsozzuk, majd felöntjük egy merőkanál forró alaplével.
Mérsékeljük a lángot, és az alaplevet merőkanalanként adagolva 20-25 perc alatt puhára, de még harapható állagúra főzzük, közben még utánasózhatunk. Végül elkeverjük benne a puha, felkockázott vajat és a reszelt parmezánt.
Közben a feltéthez a gombát megtisztítjuk, felcikkezzük, az újhagymát szintén megtisztítjuk, és a hengeres részét hosszában kettévágjuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd átsütjük rajta a gombát és a hagymát, közben finoman megsózzuk. A kész rizottó feltétjeként tálaljuk, végül az egészet megszórjuk mikrozöldekkel.
Belőlük főzök májusban
Szponzorált tartalom: a receptekhez a gombát a ChefGomba biztosította, köszönet érte!