Bár elsőre általában nem ez jut róla eszünkbe, az energiagolyó tulajdonképpen maradékmentőnek is nevezhető. Egy pici ez-az kell csak a masszájába, a formázható állag eléréséhez pedig ott van a tényleg mindennapi zabpehely.
Hozzávalók (kb. 10 darabhoz):
1 db banán (a banánkenyérrel ellentétben nem túlérett!, az enyém 80 g-os volt)
50 g mogyoróvaj
50 g mandula (szeletelt volt itthon, száraz serpenyőben megpirítottam, majd durvára daráltam)
késhegynyi őrölt fahéj
kb. 50 g durvára darált zabpehely (gm diétában garantáltan gluténmentes)
kevés kókuszreszelék
A banánt késes aprítóba tesszük, pürésítjük, majd hozzáadjuk a mogyoróvajat, és simára keverjük. Ezután mehet bele a mandula és a fahéj, végül pedig apránként a zabpehely. (Ha túl lágy, kevés plusz zabot, ha pedig túl kemény, kevés mogyoróvajat adunk még hozzá.) A masszából kis golyókat formázunk, és kókuszreszelékbe hempergetjük.