Csigó Zita gasztroblogja

Spenótos, gombás, krémsajtos empanada

ChefGomba gombával készítve

2022. február 16. - Csigó Zita

Ezekbe a szuper helyes kis táskákba szinte bármit tölthetünk. Most gomba és spenót a két fő alapanyag, plusz, hogy ne legyen száraz a töltelék, kevertem hozzá krémsajtot is. 

2022_02_16_039799.JPG

2022_02_16_039800.JPG

2022_02_16_039804.JPG

Hozzávalók (10 darabhoz):

A tésztához:

15 dkg sima búzaliszt

15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt

5 dkg vaj

1 kávéskanál só

0,5 dl semleges ízű olaj

1,5 dl langyos víz

1 kis tojás a kenéshez

A töltelékhez:

1 evőkanál olívaolaj

5 dkg póréhagyma

1 nagy gerezd fokhagyma

25 dkg ChefGomba barna vagy fehér csiperkegomba

10 dkg bébispenót

só, őrölt fekete bors

kevés reszelt szerecsendió

10 dkg sűrű, natúr vagy tejszínes krémsajt

A tésztához a kétféle lisztben elmorzsoljuk a hideg, kis kockákra vágott vajat. Hozzáadjuk a sót, az olajat és a vizet. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd folpackba csomagoljuk a tésztát, és hűtőbe tesszük.

Közben elkészítjük a tölteléket. Az olívaolajat felmelegítjük egy serpenyőben. Rátesszük a felaprított pórét, lassú tűzön elkezdjük puhára sütni. Ezután hozzáreszeljük a fokhagymát, majd rátesszük a megtisztított, kis kockákra vágott gombát. Erősebb lángon összepirítjuk, és rászórjuk a felcsíkozott bébispenótot is. Puhára sütjük, közben sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük. Végül lehúzzuk a tűzről, és elkeverjük benne a krémsajtot. Hagyjuk legalább langyosra hűlni.

A pihentetett tésztát lisztezett felületen pár mm vékonyra nyújtjuk. Kiszúrunk belőle 10 db kb. 12 cm átmérőjű korongot. Mindegyik közepére halmozunk a töltelékből. A korongok szélét lekenjük kevés felvert tojással, összeragasztjuk, széleiket villával összenyomkodjuk, majd végül a tetejüket is lekenjük az elhabart tojással. Végül megszurkáljuk villával, hogy sülés közben a gőz távozni tudjon.

A táskákat sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25-28 perc alatt készre sütjük.

2022_02_16_039797.JPG

2022_02_16_039805.JPG

A recepthez felhasznált gombát a ChefGomba biztosította, köszönöm!

süti beállítások módosítása