Tölteni általában a nagy gombafejeket (portobellókat) szoktam/szoktuk, ezeket készíthetjük úgy, hogy a töltelék együtt sül a gombával, vagy belekanalazhatjuk a kiválasztott tölteléket a már megsült gombákba. Ez a recept viszont kicsit más: kisebb-közepes gombafejekből készül, amik ráadásul ropogós bundát is kaptak, majd sülés után tettem mindre a sajtos krémből.
Hozzávalók (8 darabhoz):
kb. 3 dkg panko kenyérmorzsa (érdemes egy kicsit többet használni, hogy könnyebb legyen bundázni a gombafejeket)
kevés olívaolaj
só
8 db kisebb-közepes fej ChefGomba csiperkegomba (kb. 22 dkg)
kevés tetszőleges liszt
1 kis tojás
10 dkg krémsajt
2 evőkanál majonéz
snidling a díszítéshez
A pankót egy kisebb, sütőpapírral bélelt sütőtálba szórjuk. Spriccelünk rá kevés olívaolajat, megsózzuk, összeforgatjuk, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 15 percet sütjük. Akkor jó, ha világos aranyszínű lesz, sütés közben érdemes átkeverni. Ezután hűlni hagyjuk.
A gombafejeket megtisztítjuk, tönkjeiket eltávolítjuk. Egyesével beleforgatjuk lisztbe, majd felvert tojásba, végül pedig a pankóba. (A maradék pankót megtartjuk.) Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk (hagyjunk helyet köztük) fejjel lefelé. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20-25 percet sütjük.
Mivel nem olajban sütöttem ki a gombákat (természetesen ez is járható út), az abszolút ropogós állag eléréséhez kell egy kis trükk. Azért, hogy a gombából távozó folyadék ne áztassa el a bundát, így készítettem:
- Sok helyet hagytam a gombák közt, hogy a kiszivárgó nedvesség ne áztassa el a szomszéd gombát.
- Félidőben megfordítottam a gombákat, de nemcsak egyszerűen a "talpukra" állítottam őket, hanem át is raktam egy másik (száraz) sütőpapírral bélelt tepsibe. Plusz a tetejükre még szórtam egy kis plusz pankót is, és így sütöttem készre.
Végül a krémsajtot összekeverjük a majonézzel, ízelés szerint megsózzuk, majd két teáskanál segítségével (esetleg habzsákból) a gombák tetejére halmozzuk. Aprított snidlinggel díszítjük.
További kedvenc töltött gombáim:
Vörös pesztóval töltött grill gomba
Szponzorált tartalom: a recepthez a gombát a ChefGomba biztosította, köszönöm!