Csigó Zita gasztroblogja

"Fésűkagyló" gomba citromos-paradicsomos spagettivel

ChefGomba gombával készítve

2022. április 27. - Csigó Zita

Ez a recept az Ördögszekér gomba steak posztnak/receptnek a folytatása. Ott így kezdtem a bejegyzést: "Az ördögszekér az egyik legkedvesebb gombám. Eszméletlen finom, telt, aromás íze van, akár pici só-bors is elegendő hozzá. Az állaga egyébként még azokat is meggyőzi (legalábbis én ezt tapasztaltam), akik nem hatalmas gombarajongók. Húsos, de nem rágós, ha jól készítitek, szinte vajpuha lesz, viszont nem válik szivacsossá. Szokták "steakként" emlegetni, az állaga sokakat a fésűkagylóra emlékezteti. Ha pedig keresztben szeleteljük fel, még a formája is "fésűkagylós"." Az előző poszt a "steakről" szólt, jöjjön most a fésűkagyló! 

2022_04_27_040753.JPG

desktop329.jpg

2022_04_27_040754.JPG

2022_04_27_040747.JPG

2022_04_27_040749.JPG

Hozzávalók (4 személyre): 

30 dkg spagetti tészta 

só 

vaj (legalább 10 dkg) 

4 evőkanál olívaolaj 

4 gerezd fokhagyma 

1 teáskanál (ízlés szerint) tört csilipaprika 

25 dkg koktélparadicsom 

citromlé 

1 nagy csokor petrezselyemzöld 

8 db ChefGomba ördögszekér gomba

kb. 4 evőkanál szójaszósz 

 

A tésztát lobogó, enyhén sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük. 

A vaj felét (azért írtam úgy, hogy "legalább", mert ha mehet a plusz kalória, mind a tésztához, mind pedig a gombához bátran használjatok több vajat, még finomabb lesz a végeredmény) az olaj felével felolvasztjuk egy serpenyőben. Mehet rá a megpucolt, áttört fokhagyma fele, majd a csili és a megmosott, kettévágott koktélparadicsomok. Hagyjuk 1-2 percet sülni a paradicsomokat, ezután óvatosan hozzáforgatjuk a tésztát és a leszárazott, finomra aprított petrezselyem zömét, valamint meglocsoljuk citromlével. 

Ezzel párhuzamosan egy másik serpenyőben elkészítjük a gombát. A gombák tönkjét vastagabb karikákra vágjuk (a kalapok mehetnek pl. levesbe), mindkét oldalukat óvatosan beirdaljuk. Mehet a serpenyőbe a többi vaj és olívaolaj, valamint a maradék áttört fokhagyma. Rátesszük a gombakarikákat, meglocsoljuk olívaolajjal. Először erősebb lángon sütjük (rövid ideig) mindkét oldalukat, majd mérsékeljük a lángot, és a szójaszószos vajjal folyamatosan locsolgatva puhára sütjük pár perc alatt. 

A tésztával tálaljuk, végül az egészet megszórjuk még egy kevés felaprított petrezselyemzölddel. 

Szponzorált tartalom. A recepthez a gombát a ChefGomba biztosította, köszönöm! 

süti beállítások módosítása